2023. január 28., szombat

Fahéjas vagy kakaós csiga

 


A blogon már van egy kakaós csiga recept, de mióta a lapozós kalács belopta magát a szívünkbe, azóta a csigákat is annak receptje alapján készítem. Nagy előnye az előző csiga receptjéhez, hogy nem kel sülés közben locsolgatni, mégis puha marad még másnap is.


Hozzávalók:
700 g finomliszt
100g cukor
Fél tk só
160 ml tej
120 g olaj
40-80 ml víz (amennyit a tészta igényel)
4 tojás
40 g élesztő

120 g olvasztott vaj a kenéshez
300 g cukor a szóráshoz
+2 ek fahéj vagy kakaó

A tészta összes hozzávalóiból egy nagyon lágy tésztát dagasztunk, a vizet érdemes fokozatosan hozzáadni, mert nem biztos hogy mindegyikre szükség lesz. Miután szépen kidolgoztuk a tésztát az edényt letakarjuk, majd duplájára kelesszük. Mikor megkelt kinyújtjuk, kb fél cm vastagságú legyen a tészta. Ezután megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaóval vagy fahéjjal elkevert cukorral. Ez esetben én feleztem a cukrot, felébe kakaót felébe fahéjat tettem, így mindkét csigából készült. 
 Ezután feltekerjük a tésztát, kb 2.5 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy nagyobb tepsibe(40x30) sorakoztatjuk őket, helyet hagyva köztük, hogy legyen terük a keléshez, majd meleg helyen kb fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokos sütőbe sütjük kb 25 percet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése