2022. november 29., kedd

Írókázott mézesek


Az írókázás nagyon jó kis elfoglaltság a hosszú téli estékre, föleg ha pár gyerkőcöt is be tudunk vonni. Engem például kikapcsol, örömöt sikerélményt ad, és nem mellesleg remek kis ajándékok készülhet így a családnak, barátoknak.

Pár szó az írókához. Pontos recept nincs, mivel tojás függő hogy mennyi porcukor kell 1tojás fehérjéhez. Egy nagyobbacska tojáshoz kb 200-250 g porcukrot számolhatunk. A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a porcukrot kis részletekbe, mikor úgy gondoljuk hogy jó, egy kanálnyit zacskóba töltjük, és kipróbáljuk. Ha terül, akkor még kell bele porcukor, ha pontozáskor csúcsos marad, akkor pár csepp vizet igényel. Az állag megfelelő eltalálása kicsit türelemjáték az elején, de hamar rá lehet érezni. 

Hoztam pár ötletet a díszítéshez . Pl a fenti fenyőfa nagyon látványos, ugyanakkor nagyon egyszerű az elkészítése is, egy kézbevétellel elkészül.Talán a szív alakú mézest lehet a legsokoldalúbban díszíteni, legalábbis nekem arra van a legtöbb ötletem . Arra kell odafigyelni, hogy ha csíkra tennénk pontokat vagy írókáznánk csipke szerűen, akkor hagyjunk kis időt az csík, vagy bármelyik más elem száradására, utánna folytassuk a további díszítést. Gyakorlatilag ez úgy a legkönnyebb, ha még rajzoljunk a szív alakot kb 15-20 darabnál, aztán írjuk rá tovább a pontot, hullámvonalat stb. Ha még erre is jön valami akkor ugyanúgy hagyjuk szikkadni, majd folytatjuk az írást. Mindez azért fontos az hogy ne folyjon egybe az írókánk, szép kontúros legyen a végeredmény.  Így van hogy 3-4x is kézbeveszünk egy egy darabot míg elkészül.


Megmondom őszintén, hogy a haranggal, hullócsillaggal mindig bajba vagyok, sok ötletem nincs rá túl sok ötletem, a fenti díszítés amolyan Jolly Joker, szinte minden formán jól mutat. 

 
Csillag esetében is többnyire az egyszerűsêgre törekszem.És akkor itt vannak a látványos kis hópelyhek.  Ha nincs hópehely formánk kör alakú mézest is szaggathatunk, azon is jól mutat a hópehely minta.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése