2011. október 31., hétfő

Csokoládés pöffeteg




Sok receptet találni neten, én a Moháét választottam. Nagyon finom lett. Nem változtattam rajta, úgy jó ahogy van.

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé
50 g vaj
1 tojás
50 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat /vagy 1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál tej
1 evőkanál rum vagy amarettó likőr (én dió likőrt tettem bele)
1 kávéskanál nescafé
1 kávéskanál őrölt fahéj
150 g liszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
hempergetéshez: porcukor


A csokit a vajjal felolvasztjuk.

A tojást a cukorral, csipet sóval kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a likőrt, tejet, fahéjat, kávét, vaníliát, majd elkeverjük benne a csokis keveréket is.

A lisztet a kakaóval, sütőporral rászitáljuk, elkeverjük, majd a masszát egy éjszakára (nálam kb. 2 órát állt, így is működött a dolog) hűtőbe tesszük. Sőt, azt vettem észre, ha egész éjszaka hűtőbe tartjuk, akkor szükséges kb. 1 órát szobahőn tartani mielőtt sütőbe tesszük, mert ha nagyon hideg, akkor nem repedezik meg szépen.

Diónyi gombócokat formázzunk (én 20 gombócot formáltam), alaposan porcukorba forgatjuk, sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, és 180 fokon 12 percig sütjük (tovább ne, mert állítólag megkeményedik). A tepsin hagyjuk kihűlni.



2011. október 15., szombat

Őszi pite- dióhabbal és birsalmával



Nagyon finom ez így együtt!  A birsalma és a dióhab már bizonyított nálunk rétesben (recept ITT), gondoltam érdemes más formában is önteni ezt a remek párost. Nem csalódtam :)

Hozzávalók (24 cm formához):

a laphoz
4 dkg zsír
6 dkg margarin
20 dkg liszt
4 dkg cukor
csipet só
2 tojássárga
1 ek tejföl/joghurt
1/2 tk sütőpor

az almás töltelékhez
kb. 700 g birsalma (megpucolva mérve)
100 g cukor (ha lehet nádcukor)

a dióhabhoz
2 tojásfehérje
6 dkg cukor
10 dkg dió

Az megpucolt almát megreszeljük, majd a cukorral együtt megpároljuk kb. 15 perc alatt, félretesszük hűlni.

A laphoz a lisztet a zsiradékokkal, sóval, sütőporral elmorzsoljuk, utána mindent hozzáadva gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Egy piteformát  kizsírozunk, majd a tésztát nagyobbra nyújtjuk mint a forma, és kibéleljük vele a formát. A túllógó részt levágjuk, ebből lesz a díszítése.
Ha ilyen kerámiaformánk van, akkor megszurkáljuk villával, és kicsit elősütjük forró (kb. 180 fokon) sütőben, míg színt nem vált. Ha fém formánk van, akkor ezt nem kell megtenni.

Miközben a lap elősül, addig keményre verjük a tojáshabot a cukorral, majd a végén beleforgatjuk a diót is.
Az elősült lapra halmozzuk a párolt birsalmát, ezt pedig befedjük a diós habbal. A maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a sütink szélét/felszínét. Készre sütjük.