▼
2011. október 15., szombat
Őszi pite- dióhabbal és birsalmával
Nagyon finom ez így együtt! A birsalma és a dióhab már bizonyított nálunk rétesben (recept ITT), gondoltam érdemes más formában is önteni ezt a remek párost. Nem csalódtam :)
Hozzávalók (24 cm formához):
a laphoz
4 dkg zsír
6 dkg margarin
20 dkg liszt
4 dkg cukor
csipet só
2 tojássárga
1 ek tejföl/joghurt
1/2 tk sütőpor
az almás töltelékhez
kb. 700 g birsalma (megpucolva mérve)
100 g cukor (ha lehet nádcukor)
a dióhabhoz
2 tojásfehérje
6 dkg cukor
10 dkg dió
Az megpucolt almát megreszeljük, majd a cukorral együtt megpároljuk kb. 15 perc alatt, félretesszük hűlni.
A laphoz a lisztet a zsiradékokkal, sóval, sütőporral elmorzsoljuk, utána mindent hozzáadva gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Egy piteformát kizsírozunk, majd a tésztát nagyobbra nyújtjuk mint a forma, és kibéleljük vele a formát. A túllógó részt levágjuk, ebből lesz a díszítése.
Ha ilyen kerámiaformánk van, akkor megszurkáljuk villával, és kicsit elősütjük forró (kb. 180 fokon) sütőben, míg színt nem vált. Ha fém formánk van, akkor ezt nem kell megtenni.
Miközben a lap elősül, addig keményre verjük a tojáshabot a cukorral, majd a végén beleforgatjuk a diót is.
Az elősült lapra halmozzuk a párolt birsalmát, ezt pedig befedjük a diós habbal. A maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a sütink szélét/felszínét. Készre sütjük.
Milyen szép lett, a díszítés nagyon tetszik, már én is gondolkoztam, a legközelebbi pitém dekorálásán! Nagyon jó ötlet!! Igazán finom szaftos kis pitét sütöttél! :)
VálaszTörlésépp tegnap vettem birsalmát, imádom...
VálaszTörlésmár lekvárt is csináltam belőle, befőttet... hmm.. most jöhet a süi... köszönöm mégegyszer a recit...
kimaradt a t betű,,,, süti akart lenni
VálaszTörlésNagyon tetszik és szinte érzem az íz kombinációt, ezen kívül dekoratív! Gratulálok!!
VálaszTörlésIMÁDOM
VálaszTörlés