Valahogy azt veszem észre a bolti szendvics kekszeken, hogy egyre kevesebb benne a töltelék. Pedig szeretjük, ép a csokis rész miatt. Tegnap kicsi lányom kért, hogy készítsünk csokis kekszet, gondoltam eleget teszek kérésének, s mivel már egy ideje foglalkoztat a házi szendvics keksz elkészítése, ezt választottam. Szerintem nagyon jó lett.
Külföldi oldalakat böngészve láttam, hogy többek beszereznek egy Handmade feliratú nyomdát, és azzal díszítik a kekszüket, nagyon megtetszett, de nekem olyanom nincs. Viszont van sima betűs nyomdám, azaz nem nekem, a gyermekeimnek, de kölcsönkértem, elmostam, és használtam a kekszek díszítésére. Nekem nagyon tetszenek, pofásak lettek, és azért én is kitudtam írni a Handmade feliratot:D.
Hozzávalók a kekszekhez:
200 g liszt
150 g vaj (nekem most nem volt, így 130 g margarint és 20 g zsírt tettem)
100 g porcukor
1 tojássárga
egy kis tejföl vagy tej az összeállításhoz
csipet só
Ez egy adag, én 3x mennyiséget készítettem.
A lisztet sóval, zsiradékkal elmorzsoltam, közepébe lyukat formáltam, oda tettem a cukort, tojássárgát, és pár kanálnyi tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Nekem kicsit lágy lett (meglöttyent egyszer tej), így betettem kb. 1 órára a hűtőbe. Két részeltben kinyújtottam, majd szaggattam, sütőpapírral ellátott tepsire téve a kekszeket nyomdáztam. Majd 180 fokon sütöttem.
Kihűlés után töltöttem a csokikrémmel.
Tejszínes csokikrém (a három adag kekszhez):
350 g csoki
150 ml tejszín
A csokit (én vegyesen tettem fele ét fele tej, de mindenki ízlése szerint készítse) felolvasztottam, vigyázva, hogy ne melegedjen túl (ha túlmelegszik kicsapódik belőle a zsiradék, és nem vegyül jól a tejszínnel). Ezután hozzáöntöttem a tejszínt és addig kavartam míg egynemű sima krém lett belőle. Kicsit lágynak ítéltem, ezért kb. 20 percet pihentetem a hideg karmában. Ezután megtöltöttem vele a kekszeket.
Nekem elég volt az összes kekszre, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ettünk is a kekszekből csak úgy simán krém nélkül is.
A tészta receptjét édesanyámtól örököltem, ő ebből csinált lekváros linzert (ez esetben felét lyukas közepűre készítette, olykor dióba megmártotta), vagy töltötte meg torta krémmel (4 adag kekszhez 2 adag krém), és csokival cifrázta a tetejét.