▼
2010. január 11., hétfő
Túrós bukta
Tegnap feltettem a kérdést férjemnek, hogy ma mit enne szívesebben másodikként túrós buktát, vagy fánkot, szinte gondolkodás nélkül rávágta, hogy túrós buktát. Bevallom, még soha nem sütöttem. Szétnéztem recept ügyben a neten, végül E.Margit fórumáról választottam recit hozzá, Kenyérke receptje, mert a fórumos társaim ezt nagyon dicsérték. Nem csalódtam, finom puha, foszlós a tésztája, számomra pont megfelelő az édessége, eteti magát.
Hozzávalók:
3 dl tej
1 csapott kk só
100 gr olaj (vagy olvasztott margarin)
3 ek cukor
1 tojás
20 gr élesztő
600 gr rétes liszt (Kenyérke szerint lehet finom is, de vegyesen is én vegyesen tettem, több volt benne a finom)
Töltelékhez:
300 gr túró
1 ek gríz (épp nem volt itthon, így Graham lisztet tettem helyette, tökéletes lett így is)
1 cs vaníliás cukor
3 csapott ek cukor (vagy ízlés szerint)
+ egy tojássárga és kevés tej a lekenéshez
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztatunk a kenyérsütővel, megkelesztjük.
A töltelék hozzávalóit összekavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, bő centisre nyújtjuk, majd deremeccővel felkockázzuk(nekem 18 kockám lett). Mindegyik közepébe teszünk a túróból elosztva, majd az ellentétes sarkait ráhajtjuk a töltelékre, összenyomkodjuk egy kicsit a találkozási pontoknál.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, megkelesztjük, lekenjük a tojásos tejes keverékkel, majd 180 fokos sütőbe sütjük.
Mivel nem kell hozzá túl sok tojás és kiadós is, így elégé pénztárcakímélő fogás. Egy tartalmasabb leves után megfelel második helyett. Ha van kenyérsütőnk, akkor a munka sem sok vele, mivel lágy a tészta így a dagasztása sem okozhat gondot.
Elsőre ilyet rittyentettél? :) Gyönyörű! El is lopok egyet azonnal!
VálaszTörlésGyonyoruseges!
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki!
VálaszTörlésHmmm, ez nagyon guszta!
VálaszTörlésÜgyes vagy!
Igaz, már sokszor mondtam, de ez az IGAZSÁG!!!!!
Szépek lettek! Alkalomadtán megpróbálkozom én is vele, finom lehet.
VálaszTörlésNagyon szépen sikerültek!:-))
VálaszTörlésRaindrop, már értem, miért fogyott el olyan hamar:D
VálaszTörlésJurith, köszi!
Ottis, finomak is!
Edith, köszönöm!
Egycsipet, szerintem nagyon fincsi, teljesen kihűlve még finomabb volt mint langyosan, pedig úgy sem volt semmi. holnapra már nem marad belőle, de azt írják a fórumos csajok, hogy másnap is puha.
Andi, köszi!
Mindig irigyellek,amiert ilyen szepen sut a sutod!Minden olyan szep piros,az enyemek mindig halvanyak..
VálaszTörlésEdó, én meg van hogy szeretném, hogy kevésbé süssön:D Mindenki mást szeretne...tudod, a szomszéd fűje mindig zöldebb:))
VálaszTörlésJaj,de szeretem!
VálaszTörlésÚgy szoktam enni, hogy "kicsomagolom", kieszem a túrót belőle...utána a tésztát!:)
Én együtt harapom, de bárhogy jó:D
VálaszTörlés