▼
2009. december 11., péntek
Sólet pataki tálba
Nemrég megláttam Mónikánál a sóletet, hát nagyon megkívántam. Eddig még soha nem készítettem ilyet, az általa leírt receptet követtem nagyjából, de mivel nálam pataki tálba készült így a sütést illetően változtattam a dolgon.
Hozzávalók:
400 gr száraz bab
100 gr gersli
500 gr füstölt hús (én tarját használtam)
2 ek zsír (nekem disznózsírom volt itthon)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, paprika ízlés szerint
víz
A babot és gerslit este beáztatjuk. Reggel beáztatjuk a pataki tálat. A vöröshagymát apróra vágjuk, a zsíron megfuttatjuk, majd ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük . Én kb 1 kk pirospaprikát, 1/4 kk borsot tettem, tettem hozzá 1 kk sót is, de ez fölösleges volt, sós lett a sólet így , máskor elhagyom a sót, mert a hús kellően megsózza.
A húst megmostam, felkockáztam, egyben is lehet hagyni, de nekem így tetszett. A tálba tettem a leszűrt babot a gerslivel, húst, hagymát, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy kb 1 ujjnyival ellepje a babot, majd hideg sütőbe tettem, beállítottam 220 fokra, addig sütöttem ennyin míg felforrt, ezután levettem 150 fokra. Az egész 3 óra alatt elkészült. Néha bele bele kavartam, és egyszer öntöttem hozzá egy kis forró vizet. A lényeg, hogy víz alatt legyen végig.
Lehet bele 4 nyers megmosott tojást is tenni, én ezt elhagytam.
Hatalmas adag, szerintem legalább 6 felnőtt jóllakik vele, még ha leves nincs is előtte.
Svanyú káposztát és kenyeret adtam mellé.
Finom, egyszerűen elkészíthető tartalmas fogás, köszönöm Mónika!
Jaj de szeretem, és milyen szép!
VálaszTörlésAzta, de megkívántam! :D
Örülök, hogy tetszik! Én most csináltam először, de ezután többször előkerül majd nálunk, mert férjem teljesen odavolt tőle. Majd kipróbálom zöldségesen is.
VálaszTörlésGuszta! :) Én sem főztem még, úgyhogy külön örülök, hogy te már kipróbáltad. ;D
VálaszTörlésÉn füstölt pulykát teszek bele, és 8 órát sütöm. Olyan "nehéz" szaga van, ahogy sül, és olyan nehéz kaja, de olyan nehéz nem enni belőle egy, két tányérral.
VálaszTörlésGyönyörű lett a tiéd! És az a tányér, nekem is volt hasonló, aztán valaki nem mosta el, csak beáztatta a mosogatóba és elszürkült...:(
Egycsipet, szerintem érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésSzepyke, biztos finom pulykával is, én a férjemet küldtem a henteshez, hogy vegyen valamit hozzá, ezt hozta, de ezzel is nagyon fincsi lett. Egyszer megpróbálom hosszabban főzni, most nem volt rá idő. Kár a tányérért, tényleg egyszerűségében szép, nekem is ez az 1 van, férjem kisajátította magának, mert nagyobb a befogadóképessége mint átlagba a többi tányérnak.
Még én sem ettem soha, de megkívántam....
VálaszTörlésGyerekkoromból emlékszem ilyen szép tányérra, de már nincsenek meg:(
Trinity, érdemes kipróbálni, mert nem munkaigényes, és nagyon kiadós, finom.
VálaszTörlésHát ez a tányér sem mai darab!:D
Én még soha nem ettem és nem is csináltam sóletet, de most komolyan mondom összefutott a nyál a számba. Egyszer ki kell próbálnom. Tessék mondani Espumuzán jár hozzá ??? :-)
VálaszTörlésViki, ajánlom az elkészítését, mert nagyon jóóóó, és magában elkészül, nagyon háziasszonybarát. Azt hitem, hogy fel leszünk puffadva másnap, de kevésbé voltunk mint pl egy babgulyás után. Gondolom a hosszú főzés teszi, vagy nem is tudom mi, talán az agyagedény???
VálaszTörlés