A kiflik amúgy nagyon finomak lettek, receptért lehet anyósom nemrég induló blogjára látogatni, IDE :)
▼
2011. május 14., szombat
Olajos kiskifli
Anyósom pár napig eljött hozzánk, és ő készítette ezt a kiskiflit a lányokkal együtt. Olyan jó volt átengedi kicsit a konyhát:)
2011. május 8., vasárnap
Kókuszos krémes
Tinikorom egyik kedvence, ennek ellenére saját magam nem sütöttem.
Nem követtem teljes mértékben az "örökölt" receptet, mert emlékeim szerint édesanyám annak a lapjaival mindig megküzdött.
Én most így készítettem:
a lapot
300 g liszt
2 evőkanál kakaó
csipet só
1/2 csomag sütőpor
150 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
kb. 2 ek tejföl
a kókuszos tölteléket
6 tojásfehérje
200 g cukor
200g kókuszreszelék
a krémet
6 tojás sárgája
3 csapott ek liszt
3 dl tej
3 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
100 g porcukor (aki a nagyon édeset szereti, emelheti akár 200-ra is)
200 g vaj (vagy 250 g margarin)
étcsoki
A laphoz a lisztet, kakaót, sütőport elkevertem átszitáltam, hozzáadtam a sót is, elmorzsoltam benne a lágy margarint. Közepébe lyukat formáltam ide tettem a cukort, tojást, kevés tejfölt elkevertem, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha nem állna össze még tehetünk hozzá tejfölt, ha túl lágy kis lisztet. Hűtőbe tettem, míg elkészítettem a tölteléket.
A kókuszos habhoz a tojásfehérjét csipet sóval felvertem, majd hozzáadtam több részletben a cukort, végül a kókuszreszeléket.
Egy nagytepsit kikentem zsírral, lisztel vékonyan megszórtam. A kakaós tésztát ketté osztottam, egyik részét kinyújtottam, kibéleltem vele a tepsit, rá a kókuszos habot, majd a maradék kakaós tésztával fedtem az egészet.
175 fokon megsütöttem (ne süssük túl, mert könnyen kiszárad).
A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a tojást és a vaníliás cukrot, simára kevertem, majd felöntöttem a tejjel. Sűrű pépet főztem belőle, ügyelve arra, hogy tényleg főjön a krém (ha nem főzzük meg elégé liszt ízű lesz), hűtőfürdőbe kihűtöttem.
A lágy vajat a porcukorral habosra kavartam, majd hozzá adtam a tojásos alapot, jól kidolgoztam, majd rákentem a teljesen kihűlt süteményre. Csokit reszeltem a tetejére, majd hűtőbe a krém dermedéséig.
Hogy tutira ne száradjon ki a töltelék, arra kaptam a tegnapi nap egy jó tippet Ceciliától, sajnos addigra már megsütöttem az alapot így nem tudtam kipróbálni. Ő úgy készíti, hogy 10 tojásból és 300 g cukorból készült habhoz 300 g kókuszreszeléket 5 dl forró tejjel leforráz, , ezt keveri a tojáshabhoz (neki hatalmas tepsijei vannak). Következő alkalommal kipróbálom:)