Gyermekkori kedvenc, azaz tinikori, ugyanis akkor szereztem meg a
reciét, látatlanba, a neve tetszett meg, meg a készítési módja. Aztán elkészítettem, és sokáig kedvenc sütim lett. Jó is, mert finom, mutatós, nem drága, hátránya, hogy kicsit macerás az elkészítése, de néha belefér az időbe, főleg így
ünneptájt.
Hozzávalók:
a rudakhoz
220 g liszt
2
evőkanál kakaó
2 szűk kiskanál sütőpor
80 g margarin
1 tojás
120 g
porcukor1
evőkanál tejföl
a krémhez
6
evőkanál liszt
6 dl tej
2
tojássárga250 g cukor (én most csökkentettem 220-
ra még lehet ezen felül is csökkenteni, így is elég édes)
1 vaníliás cukor/egy
vaníliarúd kikapart belseje
250 g margarin/ vaj
ezen kívül
1 csomag
ostyalapkb. 200 g
étcsokiA lisztet, kakaót, sütőport elkeverjük, átszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a lágy margarint.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Elosztjuk 4 részre, majd miden részt tovább osztunk 6 darabra. Minden darabot 25 cm csíkká sodorunk,
sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, megsütjük.
A krémhez a cukrot a lisztel szárazon elkeverjük, hozzáadjuk a tejet és a
tojássárgákat, vaníliát jól elkavarjuk, majd sűrű péppé főzzük, vízfürdőbe lehűtjük.
A lágy margarint/vajat kikavarjuk, majd jól eldolgozzuk a tejes péppel.
Az ostyát közben felvágjuk 12 db 25x6 cm csíkokra, nagyobbra ne vágjuk, mert nem lesz mi kitöltse a rudakat, és átpuhulás után csúnyán szétnyílik a teteje. 8 darabot bevonunk vékonyan olvasztott csokival, majd hideg helyre tesszük hűlni. Maradni fog még csoki, azt a végén feltudjuk használni. Nem muszáj az ostyát előre bevonni, lehet a kész süteményen is, de szerintem így egyszerűbb.
Mikor miden kihűlt, megkötött, elkezdjük az összeállítását. Veszünk egy
csokimentes ostyát megkenjük krémmel, rá három
rúd, megint krém, rá 2 rúd, megint krém, 1 rúd, krém, majd fedjük
kétoldalról 1-1 csokis
ostyalappal. 4 rudunk lesz ebből a mennyiségből, a krémnél is figyeljünk oda, hogy
kb. minden rúdra ugyanannyi krém jusson. A maradék csokit rácsorgathatjuk a süti gerincére, így fedjük az esetlegesen kibuggyanó krémet, megszórhatjuk míg meg nem köt egy kis kókusszal is, így havas hatást érhetünk el.
Hideg helyre tesszük, várunk
kb. fél napot míg jól átpuhulnak a rudak, ezután szépen lehet szeletelni és vágni. Ha a csoki törne, akkor a kést kissé melegítsük fel.