Valamelyik nap férjem pontyot hozott haza, bevallom általában nem tartjuk meg, mert nem annyira szeretjük, mivel zsíros halfajta, főleg ha már nagyobb példány. Ez nem volt túl nagy, megpucolva bő 880 gr-ot nyomott. Így tegnapra ez készült ebédre.
Eddigi kedvenc pontyreceptet szintén a Mindmegette oldalán találtam meg, azóta így készítem.
Hozzávalók:
kb 880 gr ponty tisztán
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb 120 gr sűrített paradicsom
só, bors, paprika, cukor ízlés szerint
citrom
kevés olaj
kevés liszt
A pontyot felszeleteljük(én most patkókra vágtam, mert reménykedtem, hogy az jobban fog kinézni a képeken, nem így lett, máskor felezem a gerince mentén és szeletekre vágom, szerintem úgy jobb), besózzuk. Fél órát állni hagyjuk (lehet többet is, akár egy egész éjszakát) közben elkészítjük hozzá a a paradicsomos mártást.
Az apróra vágott hagymát kicsi olajon (aki szereti annak olíva) megpároljuk, közben a sűrített paradicsomot elkeverjük ízlés szerint a cukorral, sóval, borssal, kicsi paprikával, annyi vizet adunk hozzá, hogy mártássűrűségű legyen .Hozzáöntjük a hagymához, kicsit összefőzzük.
Egy sütőtál aljára öntjük kb 2/3-át, majd rátesszük a halszeleteket, amit lisztbe forgattunk bele (én 3 ek lisztbe most 1/3kk borsot is kevertem, jót tett neki) , elkenjük rajta a maradék paradicsomos kencét, majd citromkarikákkal fedjük. Mindezt fél óra alatt meg lehet csinálni.
Ezután már csak előmelegített (200 fok)sütőbe toljuk, kb 35-40 percig sütjük. Most az elején elfelejtettem fóliát tenni rá, kicsit jobban megégett a teteje, ajánlatos az első 20 percet fólia alatt sütni.
Köretnek mi a krumplipürét szeretjük hozzá a legjobban, én fehérjenap lévén ezt kihagytam, egy kisebb magvas zsömlével ettem.
▼
2009. július 30., csütörtök
2009. július 27., hétfő
Dobos
Ez a süti gyermekkoromat idézi, rendszeresen az ünnepi menüt koronázta meg. Szülővárosomba ezt dobosnak hívták, torta nélkül, itt úgy veszem észre hatlaposként említik, nekem dobos marad.
Anyukám receptje szerint készítem.
A hétvégére készült, bár nem ünnepeltünk semmit. Férjem valami krémes sütit kívánt, így gondolkodtam mit készítsek. Hónap vég elévén olyan sütibe gondolkodtam, aminek a költségvetése elég kicsi, a másik szempont, hogy legalább egyik gyermekünk szeresse (egyik sem szereti túlságosan a krémes sütiket, de ezt a fajtát nagylányom szívesen megeszi).
Nem egy könnyen elkészíthető süti, időigényes, viszont nagyon kiadós, jól fagyasztható ( én is most 24 szeletet lefagyasztottam, szükség esetén előkapható onnan, akár egy váratlan vendégnek is, kb. fél óra alatt ha különszedjük a szeleteket kiolvad), és ennek ellenére még mindig van belőle.
Az én tepsim hasznos felszíne ( tehát az alja a szélek nélkül) 40x30 cm. Ezt azért írom le, mert pl édesanyám tepsie ettől kisebb, így az ő adagját meg kellett emelnem, hogy szép szeleteket kaphassak. Az adagot ehhez a tepsimérethez adom meg, zárójelben az eredeti mértékek.
Hozzávalók:
75o gr finom liszt (500 gr)
75 gr vaj vagy margarin(50gr)
3 egész tojás (2 tojás)
300 gr cukor (200 gr)
1,5 dl tej (1 dl tej)
1,5 csomag sütőpor (1 cs )
A kérmhez:
1125 ml tej (750 ml)
400 gr cukor ( 266 gr)
15 dkg liszt (10 dkg)
4,5 ek kakaó (3 ek)
375 gr vaj vagy margarin(250 gr)
1, 5 cs vaníliáascukor (1 cs)
A mázhoz:
130 gr tortabevonó
2 ek étolaj
A szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a lisztben, csinálunk a közepébe egy lyukat, oda tesszük a cukorral elkevert sütőport, tojást és tejet, az egészet összedolgozzuk. A tejből érdemes visszatartani kb 30 ml-t, nem mindig veszi fel az összes tejmennyiséget. Engedelmes , jól gyúrmázható tésztát kell kapjunk. Mikor készen vagyunk elosztjuk 6 részre, kis négyzet alakúra formázzuk,
majd kinyújtjuk 30x 40-es téglalappá (ettől szebben is lehet).
Anyukám receptje szerint készítem.
A hétvégére készült, bár nem ünnepeltünk semmit. Férjem valami krémes sütit kívánt, így gondolkodtam mit készítsek. Hónap vég elévén olyan sütibe gondolkodtam, aminek a költségvetése elég kicsi, a másik szempont, hogy legalább egyik gyermekünk szeresse (egyik sem szereti túlságosan a krémes sütiket, de ezt a fajtát nagylányom szívesen megeszi).
Nem egy könnyen elkészíthető süti, időigényes, viszont nagyon kiadós, jól fagyasztható ( én is most 24 szeletet lefagyasztottam, szükség esetén előkapható onnan, akár egy váratlan vendégnek is, kb. fél óra alatt ha különszedjük a szeleteket kiolvad), és ennek ellenére még mindig van belőle.
Az én tepsim hasznos felszíne ( tehát az alja a szélek nélkül) 40x30 cm. Ezt azért írom le, mert pl édesanyám tepsie ettől kisebb, így az ő adagját meg kellett emelnem, hogy szép szeleteket kaphassak. Az adagot ehhez a tepsimérethez adom meg, zárójelben az eredeti mértékek.
Hozzávalók:
75o gr finom liszt (500 gr)
75 gr vaj vagy margarin(50gr)
3 egész tojás (2 tojás)
300 gr cukor (200 gr)
1,5 dl tej (1 dl tej)
1,5 csomag sütőpor (1 cs )
A kérmhez:
1125 ml tej (750 ml)
400 gr cukor ( 266 gr)
15 dkg liszt (10 dkg)
4,5 ek kakaó (3 ek)
375 gr vaj vagy margarin(250 gr)
1, 5 cs vaníliáascukor (1 cs)
A mázhoz:
130 gr tortabevonó
2 ek étolaj
A szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a lisztben, csinálunk a közepébe egy lyukat, oda tesszük a cukorral elkevert sütőport, tojást és tejet, az egészet összedolgozzuk. A tejből érdemes visszatartani kb 30 ml-t, nem mindig veszi fel az összes tejmennyiséget. Engedelmes , jól gyúrmázható tésztát kell kapjunk. Mikor készen vagyunk elosztjuk 6 részre, kis négyzet alakúra formázzuk,
majd kinyújtjuk 30x 40-es téglalappá (ettől szebben is lehet).
A tepsi hátát bezsírozzuk, a tésztát a nyújtófára feltekerjük, majd annak segítségével szépen a tepsin letekerjük . Ha van a közelünkbe segíteni kész kisgyermek akkor megkérhetjük, hogy egy villával szurkálja meg a sütit , nagyon élvezik az ilyesmit, ha nincs akkor csináljuk meg mi magunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy felpúposodjon a lapunk.
Előmelegített (kb. 175 fok) sütőbe toljuk és készre sütjük.
Amíg sül a lapunk addig előkészítjük a következő lapot, olyan tepsit válaszunk, amiből van kettő, hogy ne kelljen a lapok sütése közt sokat várni.
A tepsiről úgy tudjuk legegyszerűbben levenni, ha ráborítunk egy legalább akkora nagy fa deszkát vagy lapítót mint a lapunk, és megfordítjuk az egészet.
A krémhez a lisztet elkeverjük a kakaóval, majd egy habverővel kicsi tejjel csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk az összes tejet. Felfőzzük ,hagyjuk hogy fortyogjon rendesen egy kis ideig, közbe folyamatosan kavarjuk.A vége felé beletesszük a vaníliáscukrot. Mikor kész van lehűtjük hideg vízbe állítva az edényt, néha belekavarunk, hogy nem bőrősödjön be. A lágy vajat vagy margarint a porcukorral habosra kavarjuk, majd hozzá adjuk a lehűlt pépet, jól kidolgozzuk.
Mikor megvagyunk az összes lappal megtöltjük a krémmel, elég nehéz elosztani a krémet, mert lágy krém és nagy adag, használhatunk mérleget is az elosztásban. Hagyjuk egy éjszakát puhulni, majd másnap tesszük rá a csokimázat. Azért várjunk másnapig, mert míg puhul a lap a krémtől addig repedezhet is, ha előtte tesszük rá a csokit, akkor az is vele eggyütt repedhet, másnap viszont a hibáit, repedéseit a csokival eltüntethetjük.
A mázhoz a csokit én egy sima kisebb zománcos bögrébe tördelem, ráöntöm az olajat, folyamatos kevergetés közbe kezdem melegíteni, néha leveszem a lángról, hogy nehogy túlmelegedjen, de ott is keverem, mikor már szép sima, akkor tehetjük is rá a süti tetejére. Pár perc alatt megvan így a csokimáz, szép fényes lesz, jól lehet szeletelni. Mikor már kezd egy kicsit megkötni, akkor egy villa segítségével hullámokat húzhatunk bele.
Grillezett mustáros karaj
Ez is egy tipikusan gyors és finom fogás, persze, ha a husi hűtőben töltött érési idejét nem vesszük figyelembe.
Hozzávalók:
kb. 650 gr csontos sertés karaj 1,5 cm szeletekre vágatva (ez most 5 szelet volt)
kb. 10 kk mustár
1 szűk kk só
1/3 kk bors
Köretként fejenként egy közepes krumpli.
Salátának
kb. egy negyed fej káposzta
egy répa
1 nagy paradicsom
só, perezselyemzöld, sós darált paprika ízlés szerint
kb. 2 ek olaj
kb .4 ek citromlé
A husit sütést megelőző este megmossuk, megszurkáljuk, széleit kicsit bevágjuk, így nem fog felpöndörödni.
Hozzávalók:
kb. 650 gr csontos sertés karaj 1,5 cm szeletekre vágatva (ez most 5 szelet volt)
kb. 10 kk mustár
1 szűk kk só
1/3 kk bors
Köretként fejenként egy közepes krumpli.
Salátának
kb. egy negyed fej káposzta
egy répa
1 nagy paradicsom
só, perezselyemzöld, sós darált paprika ízlés szerint
kb. 2 ek olaj
kb .4 ek citromlé
A husit sütést megelőző este megmossuk, megszurkáljuk, széleit kicsit bevágjuk, így nem fog felpöndörödni.
Egymás mellé fektetjük, megkenjük mindegyiket egy kk mustárral, a sót összekeverjük a borssal, elfelezzük, és az egyik felével meghintjük a hússzeleteket.
Egy fedeles tálkába tesszük őket, mustáros felszínükkel lefele, majd a nem mustáros felszínét is megkenjük, megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd tesszük rá a következő hússzeletet, azt is mustározzuk, fűszerezzük.
Ha így csináljuk, akkor nem a vágódeszkára kerül a húsról a mustár. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy érlelődjön a fűszerekkel. A pácolás megvan max. 10 perc alatt, ha csigalassúsággal csináljuk akkor is..
Ebéd előtt kb fél órával elővesszük, elektromos grillre pakoljuk (lehet faszenesre is, de akkor már nem lesz gyors a dolog) megsütjük (nálam 25-30 perc alatt jól átsült, szelet vastagságától függően). Néha megfordítjuk. (Én most mellette még fasírtszerűen elkészített húspogácsát is sütöttem, tojás nélkül, ezt vacsira ettük)
Közben a krumplikat jól megmossuk, kb fél cm karikákra vágjuk, sós vízben előfőzzük kb. 4 percig (ezt hamarabb is meglehet csinálni).
Mikor megfőtt leszűrjük, majd mikor a grillen van hely kicsit átsütjük azokat is (nem is tudom, talán 5 perc volt)
A salátához a répát durvára reszeljük, a paradicsomot kockázzuk, a káposztát csíkokra vágjuk, ráöntjük az olajat, citromlevet, fűszerezzük ízlés szerint. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ha kell még tegyünk rá citromlevet.
Aki 90 naposozik az a krumpliból ne egyen.
Tettem még rá a cukkini pestoból.
Ez az adag (csak a karajra értem, a húspogácsát nem ) egy négytagu kisgyermekes családnak elegendő bőven.
Lánykáimnak nagyon ízlett, pedig kicsit borsos, nagylányom sokszor egy hónap alatt nem eszik ennyi húst mint tegnap evett.
2009. július 23., csütörtök
Bolognai spagetti
Ez egy nagyon régen használt receptem, még mielőtt szültem volna első lányomat találtam az egyik Kismama újságban, azóta is rendszeresen csinálom, mert finom és kiadós.
Nagyon nagy adag, mi (ha én is eszem belőle) akkor kb 3x eszünk belőle, általában egy adagot lefagyasztok, így mikor szükség van rá akkor csak kiveszem a fagyóból, kis tésztát főzök be mellé, és az lesz a gyors és finom változat.
Hozzávalók:
500 gr darált hús (én most disznót használtam)
3 fej nagy vöröshagyma
5-6 duci gerezd fokhagyma
2 közepes répa
2 közepes petrezselyem gyökér
5 paradicsom (télen lehet kevesebb is, akkor tegyünk több paradicsom sűrítményt, vagy paradicsomlevet)
kb 150 gr paradicsom sűrítmény
bazsalikom, oregánó, só, bors ízlés szerint
spagetti
sajt
A hagymát apró kockára vágjuk. A répát és a petrezselymet lereszeljük (ha a gyerek nem zöldségevő akkor apró lyukú reszelőn, mert úgy nem látszik majd benne, én most a répát nem tudom miért nagylyukún reszeltem, a perezselyemnél már észbe kaptam, egyből válogatnom kellett nagylányom adagjából a répát)
A paradicsomot forró vízbe mártjuk, levesszük a héját, felkockázzuk.
A fokhagymát lereszeljük, vagy összezúzzuk.
Ezek után megvagyunk a dolog nehezével, a többi már gyorsan megy.
Egy nagyobb serpenyőbe teszünk kb 2 ek olajat, rátesszük a hagymát, kicsit pirítjuk, majd jöhet rá a fokhagyma és a hús is. Kicsit pirítjuk majd rátesszük a fűszereket (én a bazsalikomból kb 3 kk oregánóból ennek kb felét teszem), sózzuk, borsozzuk.
Kicsi (kb 80 ml)vizet öntünk alá (ha van kéznél húsleveslé akkor azt is tehetünk), majd fedő alatt elkezdjük párolni, kb 5 perc után mehet hozzá a reszelt répa és a petrezselyem is.
Mikor már majdnem puha tegyük hozzá a paradicsomot és a sűrített paradicsomot is.Főzzük teljesen puhára, majd kóstoljuk meg, ha nagyon savanyúnak találnánk, akkor egy kis cukrot tehetünk bele, sózzuk, borsozzuk ha még kell.
A spagettit sós vízben főzzük meg, én miután megfőtt nem szoktam lemosni, hanem egy kis olajba forgatom a tésztákat.
Tálaláskor szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
Nagyon nagy adag, mi (ha én is eszem belőle) akkor kb 3x eszünk belőle, általában egy adagot lefagyasztok, így mikor szükség van rá akkor csak kiveszem a fagyóból, kis tésztát főzök be mellé, és az lesz a gyors és finom változat.
Hozzávalók:
500 gr darált hús (én most disznót használtam)
3 fej nagy vöröshagyma
5-6 duci gerezd fokhagyma
2 közepes répa
2 közepes petrezselyem gyökér
5 paradicsom (télen lehet kevesebb is, akkor tegyünk több paradicsom sűrítményt, vagy paradicsomlevet)
kb 150 gr paradicsom sűrítmény
bazsalikom, oregánó, só, bors ízlés szerint
spagetti
sajt
A hagymát apró kockára vágjuk. A répát és a petrezselymet lereszeljük (ha a gyerek nem zöldségevő akkor apró lyukú reszelőn, mert úgy nem látszik majd benne, én most a répát nem tudom miért nagylyukún reszeltem, a perezselyemnél már észbe kaptam, egyből válogatnom kellett nagylányom adagjából a répát)
A paradicsomot forró vízbe mártjuk, levesszük a héját, felkockázzuk.
A fokhagymát lereszeljük, vagy összezúzzuk.
Ezek után megvagyunk a dolog nehezével, a többi már gyorsan megy.
Egy nagyobb serpenyőbe teszünk kb 2 ek olajat, rátesszük a hagymát, kicsit pirítjuk, majd jöhet rá a fokhagyma és a hús is. Kicsit pirítjuk majd rátesszük a fűszereket (én a bazsalikomból kb 3 kk oregánóból ennek kb felét teszem), sózzuk, borsozzuk.
Kicsi (kb 80 ml)vizet öntünk alá (ha van kéznél húsleveslé akkor azt is tehetünk), majd fedő alatt elkezdjük párolni, kb 5 perc után mehet hozzá a reszelt répa és a petrezselyem is.
Mikor már majdnem puha tegyük hozzá a paradicsomot és a sűrített paradicsomot is.Főzzük teljesen puhára, majd kóstoljuk meg, ha nagyon savanyúnak találnánk, akkor egy kis cukrot tehetünk bele, sózzuk, borsozzuk ha még kell.
A spagettit sós vízben főzzük meg, én miután megfőtt nem szoktam lemosni, hanem egy kis olajba forgatom a tésztákat.
Tálaláskor szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
2009. július 22., szerda
Halburger
Ez sült az újdonsült grillemen, meg vagyok elégedve vele, szépen süt.
Viszonylag gyakran készítek hamburgert, általában ,marha húsból készítem, de van mikor sertéssel vegyesen, pulykával is szoktam néha. Még halburgert nem készítettem, keresgéltem neten utána, de semmi jót nem találtam, így magamra hagyatkozva ezt sütöttem ki belőle:
Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsafilé
4 szár petrezselyemzöld zöld level, szár nélkül
2 ek sült fokhagyma
1 kisebb vörös hagyma
só, ízlés szerint (én kb fél kiskanállal tettem)
bors
2 ek worcester szósz
2 ek ketchup
1 púpos kk mustár
Öntethez:
3 ek tejföl
2 ek ketchup
1,5 ek majonéz
0,5 ek mustár
2 szár petrezselyem zöld levele
3 gerezd fokhagyma
1 tekerés chili (örlőfejes malomból)
só
1 ek mogyoróolaj (vagy napraforgó)
Zöldségek ízlés szerint, én most újhagymát és paradicsomot tettem.
Az öntethez a hozzávalókat összekavartam, ízlés szerint sóztam, borsoztam, betettem hülni a hűtőbe.
A húspogácsákhoz a halat felkockáztam, merülő turmixal pépesítettem (nincs húsdarálóm).
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon kicsit pároltam.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam.
A húsra tettem a ketchupot, worcester szószt, mustárt, sót, borsot,
sült fokhagymát (ez még mindig az első adagból való, amit a tésztához készítettem, még nincs semmi baja, pedig két hete készült), petrezselymet, vöröshagymát, majd összekevertem, betettem néhány órára hűlni, de rögtön is süthető szerintem.
Ebéd előtt kb fél órával elővettem, nyolc részre osztottam, megömbölygettem őket, majd egy olajozott tálcán kezemmel hamburger zsömi nagyságúra nyomkodtam szét. (Érdekes, hogy ez nem kapódott össze mint egyébb húsból készült pogácsák, ha másból csináljuk akkor nagyobra lapítgassuk mint a zsömi átmérője, mert általában öszekapódik) Rátettem a forró grillre, azt is az elején vékonyan lekentem olajjal, majd készre sütöttem. Amíg nem volt elektromos grillsütőm addig sütőpapírral alátott tepsire tettem, sütőbe sütöttem)
Mikor megsültek a halpogácsák, akkor félbevágtam a zsömiket, kicsit megpirítottam a vágott felszínüket.
Ezután mindenki kedvére rétegezhette a halburgerét.
A zsömléket még tegnap este sütöttem meg, E.Margit receptje alapján, kicsi változtattam, mert mikor kezdtem volna bedagasztatni akkor vettem észre, hogy teljesen ki vagyok fogyva a cukorból. Van itthon jelenleg 1 kg nádcukor, még soha nem vettem eddig ilyet, mert nem a pénztárcámhoz mérték az árát, de a múltkor akciós volt az Aldiba, gondoltam veszek egyet, legalább tudjam milyen. Még nem bontottam ki eddig, úgy hogy először hamburgerzsömihez használtam belőle, nem rontotta el, sőt kevésbé édes tőle a zsömi, így még jobb.
Hozzávalók:
2 dl folyadék ( tej és kefir/joghurt vegyesen)
50 gr olaj
2 ek cukor
1,5 kk só
45 dkg Bl 80-as liszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás
Máskor teszek bele egy csipet aszkorbint, most a tejsavó miatt nem tettem.
Mindent a kenyérsütő üstjébe tettem, 20 percig folyamatosan dagasztattam, majd kihúzva az áramforrásból de a kenyérsütőbe hagyva jó duplájára kelesztettem.
8 felé vágtam, zsömlévé formáztam. Ezt úgy kell csinálni, hogy fogjuk a a tésztadarabunkat (jobbkezesek a bal tenyérbe) majd másik kezünkel kívülről kezdjük a tészta szélét a kőzép felé behajtogatni körbe körbe, mikor már érezzük hogy szépen feszül a tészta, és szép formás alakja van letesszük a hajtogatott részével lefele a sütőpappírral ellátott tepsire (remélem így érthető). Duplájára kelesztjük, lekenjük vizezett tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokon sütjük kb 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot kb 180 fokra, így sütjük készre.
Átlagosan egy zsömle 100 grammos lesz.
Ez nem nevezhető gyors receptnek, de finomnak nagyon finom.
Ráadásul jól előkészíthető, a zsömlét megcsinálhatjuk előző nap, a húspugácsánakvalót is összeállíthatjuk előző nap, a sütés megvan pedig max fél óra alatt.
...És tudjuk mit eszünk, ráadásul biztos olcsóbb mint amit megveszünk. Gondoltam kiszámítom mennyibe kerülhet, de pl én házi kefirt használtam hozzá, ez is olcsóbb mint a bolti, a harcsa árát meg nem is tudom, mert férjem fogta, kis városunkban meg nem is láttam boltban még afrikai harcsát , de ha ezek árát megtudom, akkor majd végzek egy számítást róla. A hamburgerek árát sem tudom, nem szoktunk venni, mindig itthon készül.
Viszonylag gyakran készítek hamburgert, általában ,marha húsból készítem, de van mikor sertéssel vegyesen, pulykával is szoktam néha. Még halburgert nem készítettem, keresgéltem neten utána, de semmi jót nem találtam, így magamra hagyatkozva ezt sütöttem ki belőle:
Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsafilé
4 szár petrezselyemzöld zöld level, szár nélkül
2 ek sült fokhagyma
1 kisebb vörös hagyma
só, ízlés szerint (én kb fél kiskanállal tettem)
bors
2 ek worcester szósz
2 ek ketchup
1 púpos kk mustár
Öntethez:
3 ek tejföl
2 ek ketchup
1,5 ek majonéz
0,5 ek mustár
2 szár petrezselyem zöld levele
3 gerezd fokhagyma
1 tekerés chili (örlőfejes malomból)
só
1 ek mogyoróolaj (vagy napraforgó)
Zöldségek ízlés szerint, én most újhagymát és paradicsomot tettem.
Az öntethez a hozzávalókat összekavartam, ízlés szerint sóztam, borsoztam, betettem hülni a hűtőbe.
A húspogácsákhoz a halat felkockáztam, merülő turmixal pépesítettem (nincs húsdarálóm).
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon kicsit pároltam.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam.
A húsra tettem a ketchupot, worcester szószt, mustárt, sót, borsot,
sült fokhagymát (ez még mindig az első adagból való, amit a tésztához készítettem, még nincs semmi baja, pedig két hete készült), petrezselymet, vöröshagymát, majd összekevertem, betettem néhány órára hűlni, de rögtön is süthető szerintem.
Ebéd előtt kb fél órával elővettem, nyolc részre osztottam, megömbölygettem őket, majd egy olajozott tálcán kezemmel hamburger zsömi nagyságúra nyomkodtam szét. (Érdekes, hogy ez nem kapódott össze mint egyébb húsból készült pogácsák, ha másból csináljuk akkor nagyobra lapítgassuk mint a zsömi átmérője, mert általában öszekapódik) Rátettem a forró grillre, azt is az elején vékonyan lekentem olajjal, majd készre sütöttem. Amíg nem volt elektromos grillsütőm addig sütőpapírral alátott tepsire tettem, sütőbe sütöttem)
Mikor megsültek a halpogácsák, akkor félbevágtam a zsömiket, kicsit megpirítottam a vágott felszínüket.
Ezután mindenki kedvére rétegezhette a halburgerét.
A zsömléket még tegnap este sütöttem meg, E.Margit receptje alapján, kicsi változtattam, mert mikor kezdtem volna bedagasztatni akkor vettem észre, hogy teljesen ki vagyok fogyva a cukorból. Van itthon jelenleg 1 kg nádcukor, még soha nem vettem eddig ilyet, mert nem a pénztárcámhoz mérték az árát, de a múltkor akciós volt az Aldiba, gondoltam veszek egyet, legalább tudjam milyen. Még nem bontottam ki eddig, úgy hogy először hamburgerzsömihez használtam belőle, nem rontotta el, sőt kevésbé édes tőle a zsömi, így még jobb.
Hozzávalók:
2 dl folyadék ( tej és kefir/joghurt vegyesen)
50 gr olaj
2 ek cukor
1,5 kk só
45 dkg Bl 80-as liszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás
Máskor teszek bele egy csipet aszkorbint, most a tejsavó miatt nem tettem.
Mindent a kenyérsütő üstjébe tettem, 20 percig folyamatosan dagasztattam, majd kihúzva az áramforrásból de a kenyérsütőbe hagyva jó duplájára kelesztettem.
8 felé vágtam, zsömlévé formáztam. Ezt úgy kell csinálni, hogy fogjuk a a tésztadarabunkat (jobbkezesek a bal tenyérbe) majd másik kezünkel kívülről kezdjük a tészta szélét a kőzép felé behajtogatni körbe körbe, mikor már érezzük hogy szépen feszül a tészta, és szép formás alakja van letesszük a hajtogatott részével lefele a sütőpappírral ellátott tepsire (remélem így érthető). Duplájára kelesztjük, lekenjük vizezett tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokon sütjük kb 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot kb 180 fokra, így sütjük készre.
Átlagosan egy zsömle 100 grammos lesz.
Ez nem nevezhető gyors receptnek, de finomnak nagyon finom.
Ráadásul jól előkészíthető, a zsömlét megcsinálhatjuk előző nap, a húspugácsánakvalót is összeállíthatjuk előző nap, a sütés megvan pedig max fél óra alatt.
...És tudjuk mit eszünk, ráadásul biztos olcsóbb mint amit megveszünk. Gondoltam kiszámítom mennyibe kerülhet, de pl én házi kefirt használtam hozzá, ez is olcsóbb mint a bolti, a harcsa árát meg nem is tudom, mert férjem fogta, kis városunkban meg nem is láttam boltban még afrikai harcsát , de ha ezek árát megtudom, akkor majd végzek egy számítást róla. A hamburgerek árát sem tudom, nem szoktunk venni, mindig itthon készül.
2009. július 20., hétfő
Szórt cukkinis-mákos pite
Még mindig terem tonnaszám az ismerőseim körében a cukkini, kapom is őket rendszeresen, próbáltam márt levest készíteni belőle, nem aratott nagy sikert, főzelék szóba sem jöhet, a lecsóba megették, hússal miattam nem akarom készíteni, ezért megint süti készült belőle. Ezt a receptet a Mindmegette oldalán találtam, mindenkinek ízlik, viszonylag sok cukkinit el lehet tüntetni vele, bónuszként nagyon gyors az elkészítése.
Hozzávalók:
A tészta részéhez:
25 dkg rétesliszt
17 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg reszelt cukkini
15 dkg mák (darálva)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor
A tetejére:
2,5 dl tej
2 tojás
A forma kikenéséhez kd 5 dkg margarin, kb ugyanennyi a tetejére.
A cukkinit lereszeljük, kb 1 negyed kk sóval leszórjuk, állni hagyjuk kb 10 percre.
A sütőt bekapcsoljuk.
A formát (vagy formákat)kikenjük a margarinnal (én egy 24 cm-es és egy ovális jénai tetejét használtam ehhez a mennyiséghez).
A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tojást villával felverjük kissé, majd összekavarjuk a tejjel.
A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, összekeverjük a darált mákkal, porcukorral, vaníliás cukorral.
A formába (formákba) szórjuk a lisztes keverék kb 2/3-át, rátesszük egyenletesen elosztva a tölteléket, rá a lisztes keverék maradék részét, majd ráöntjük egyenletesen a tejes öntetet. Akárhogy öntjük maradnak szárazon lisztdarabkák, én erre kis margarin darabkákat vágtam (összesen kb 5 dkg-ot használtam fel).
Betoltam egyszerre a kettőt a 175 fokos sütőbe, 45 percig sütöttem.
Én még forrón teszteltem egy kis vanília fagyival, de érdemesebb megvárni hogy kihűljön, és magába enni, úgy finomabb, fagyival már túl édes.
A teteje ropogós marad, a töltelék jó szaftos a cukkinitól. Én a cukkinit nem hámoztam le, de ha a családban a gyerekek furcsán szemlélik a kis zöld izéket, akkor pucoljuk le, mert látszik azért benne.
Az elkészítése a reszeléssel és a darálással együtt nem volt több mint 30 perc.
UI: A liszt felét leszoktam cserélni teljeskiőrlésű lisztekre, leginkább Graham és zabpehelylisztre,
A cukrot meg csökkentem kicsit, mind a lisztes keverékben, mind a tölteléknél. Nagytepsinél lehet duplázni a töltetléket, a lisztes keveréknek meg másfélszeresét venni. A tojsáfehérjét érdemes felverni, majd ezután összeforgatni a sárgájával és a tejjel, így jobban be tudjuk teríteni a lisztes keveréket vele.
Hozzávalók:
A tészta részéhez:
25 dkg rétesliszt
17 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg reszelt cukkini
15 dkg mák (darálva)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor
A tetejére:
2,5 dl tej
2 tojás
A forma kikenéséhez kd 5 dkg margarin, kb ugyanennyi a tetejére.
A cukkinit lereszeljük, kb 1 negyed kk sóval leszórjuk, állni hagyjuk kb 10 percre.
A sütőt bekapcsoljuk.
A formát (vagy formákat)kikenjük a margarinnal (én egy 24 cm-es és egy ovális jénai tetejét használtam ehhez a mennyiséghez).
A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tojást villával felverjük kissé, majd összekavarjuk a tejjel.
A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, összekeverjük a darált mákkal, porcukorral, vaníliás cukorral.
A formába (formákba) szórjuk a lisztes keverék kb 2/3-át, rátesszük egyenletesen elosztva a tölteléket, rá a lisztes keverék maradék részét, majd ráöntjük egyenletesen a tejes öntetet. Akárhogy öntjük maradnak szárazon lisztdarabkák, én erre kis margarin darabkákat vágtam (összesen kb 5 dkg-ot használtam fel).
Betoltam egyszerre a kettőt a 175 fokos sütőbe, 45 percig sütöttem.
Én még forrón teszteltem egy kis vanília fagyival, de érdemesebb megvárni hogy kihűljön, és magába enni, úgy finomabb, fagyival már túl édes.
A teteje ropogós marad, a töltelék jó szaftos a cukkinitól. Én a cukkinit nem hámoztam le, de ha a családban a gyerekek furcsán szemlélik a kis zöld izéket, akkor pucoljuk le, mert látszik azért benne.
Az elkészítése a reszeléssel és a darálással együtt nem volt több mint 30 perc.
UI: A liszt felét leszoktam cserélni teljeskiőrlésű lisztekre, leginkább Graham és zabpehelylisztre,
A cukrot meg csökkentem kicsit, mind a lisztes keverékben, mind a tölteléknél. Nagytepsinél lehet duplázni a töltetléket, a lisztes keveréknek meg másfélszeresét venni. A tojsáfehérjét érdemes felverni, majd ezután összeforgatni a sárgájával és a tejjel, így jobban be tudjuk teríteni a lisztes keveréket vele.
Böf saláta
Ez a saláta tipikusan gyermekkoromra emlékeztet, ünnepek előétele volt, mert a hozzávalók a húslevesben főttek.
Szeretem mai napig is készíteni, mert sűrűn főzök húslevest, a főt zöldségekért és a főthúsért viszont senki sem kapkod nálunk, de így elkészítve szívesen megeszik.
Tegnap este feltettem egy adag húslevest főni, kihasználtam hogy nincs nagy meleg, férjem kívánságára meg ezt a salit készítettem a levesbe főtt zöldségek és hús egy részéből.
A zöldségek közül a répát, a petrezselymet, a zellert és a krumplit szoktam felhasználni, ezeket tetszés szerint felvágjuk, húsos csontról lefejtettem a húst, a húsosabb részeket majd holnap ebédre esszük, felvágtam még hozzá két nagyobb kovászolt uborkát ( a csemege jobb bele, de nekem most ez volt itthon), főztem még hozzá egy kis zöldborsót, majd egy tojásból majonézt készítettem.
Majd összekevertem az összeset. A majonézt így csináltam.
Ui: Azt elfelejtettem írni, hogy miután összekavartuk tegyük pár órára hűtőbe, hogy öszeérhesenek az ízek.
Szeretem mai napig is készíteni, mert sűrűn főzök húslevest, a főt zöldségekért és a főthúsért viszont senki sem kapkod nálunk, de így elkészítve szívesen megeszik.
Tegnap este feltettem egy adag húslevest főni, kihasználtam hogy nincs nagy meleg, férjem kívánságára meg ezt a salit készítettem a levesbe főtt zöldségek és hús egy részéből.
A zöldségek közül a répát, a petrezselymet, a zellert és a krumplit szoktam felhasználni, ezeket tetszés szerint felvágjuk, húsos csontról lefejtettem a húst, a húsosabb részeket majd holnap ebédre esszük, felvágtam még hozzá két nagyobb kovászolt uborkát ( a csemege jobb bele, de nekem most ez volt itthon), főztem még hozzá egy kis zöldborsót, majd egy tojásból majonézt készítettem.
Majd összekevertem az összeset. A majonézt így csináltam.
Ui: Azt elfelejtettem írni, hogy miután összekavartuk tegyük pár órára hűtőbe, hogy öszeérhesenek az ízek.
2009. július 13., hétfő
Baráti bográcsozás
Már említettem, hogy férjem szeret pecázni, elég sok halcsont meg apróhal halmozódik fel időnként, most is így volt ez, és nagyon nem fértem már a fagyasztómba, úgy hogy nem volt más hátra mint rávennem magam egy halászlé főzésre, barátokat hívni, és közösen megenni a főztünk, mert így van igazán a bográcsozásnak hangulata, legalábbis számomra.
Annyit az elején leszögeznék, hogy ahonnan származom nem főznek halászlevet, nem is ettem gyerek és tini koromban. Először menzán ettem halászlevet, mit is mondjak róla, nem okozott kellemes perceket számomra az elfogyasztása. Olyan igazi szegedi, bajai vagy tiszai halászlevet még sohasem ettem(de szeretnék), én úgy főzöm ezt a leves, ahogy nekünk ízlik.
Nem csak bográcsban szoktam ezt megfőzni, megfőzöm én bent is gázon, de tagadhatatlan, hogy így jobban esik az embernek.
Az alaplé tartalma mindig változik, attól függ mit hoz férjem haza. A végén én nem pontyot főzök bele, mert lusták vagyunk szálkázni, hanem harcsát szoktam bele kockázni(most afrikai volt).
Hozzávalók:
kb 630 gr tisztított vegyes apró hal
kb 1500 gr afrikai harcsa csont (filézésből maradt)
2 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 paprika
2 kisebb répa
1 nagy fej krumpli
kb 5 liter víz
3 db babérlevél
só, bors, paprika ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint csípős paprika (nálam most ez elmaradt)
A kész levesbe:
kb 1 kg afrikai harcsa kockázva
A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot, paprikát rusztikusabb darabokba vágjuk, a répát, fokhagymát, krumplit megpucoljuk, a halat megpucoljuk (nekem most ezt nem kellett, mert fagyóból vettem ki, amúgy meg ezt a fontos dolgot férjemre bízom, nem szívesen fogdosom az élő halat).
A bográcsba kis olajat öntünk, mikor forró rádobjuk a hagymát , kicsit pirítjuk, majd rátesszük a halakat és a csontot, kicsit ezzel is pirítjuk, én ekkor tettem rá sót, borsot ízlés szerint és 2 púpos kk (por)paprikát, rátettem a paradicsomot és a (zöld)paprikát, majd felöntöttem a vízzel. hozzátettem a répát, krumplit, fokhagymát, babérlevelet és vártam hogy főjön, közbe folyamatosan raktam alá a fát.
Kb 1,5 órát főtt az alaplé (ettől többet is lehet főzni, nekem most ennyire volt időm) ekkor kivettem belőle a répát és a krumplit, ezeket átpasszíroztam, a többit pedig leszűrtem. Majd ment vissza az egész a bográcsba, bele került a kockázott hal is, majd készre főztem. Érdemes még közbe kóstolgatni, sózni, borsozni, paprikázni.
Szeretem ha kicsit csípős, de most semmi csípős nem volt itthon, így nem főztem bele, de utólag mindenki ízesíthette magának, mert addigra már került haza csípős is.
Mellé cukkinis lángostésztát sütöttem sütőbe kenyér helyett, nagy sikere volt.
A lángostásztát Limaránál néztem ki, igazából grillezni akartam, de ez most elmaradt, amit változtattam az az, hogy reszeltem bele cukkinit, kicsivel több olajat tettem bele, mert tudtam, hogy nem olajban fogom sütni, és tettem bele egy kis tejsavót is, mert van még.
A folyadékot a cukkini miatt csökkentettem, de nem elégé, még kellett utólag tegyek kb 3 jó halmos ek lisztet.
Hozzávalók:
280 ml víz
2 tk só
4 ek olaj
60 dkg Bl80-as liszt
1 tk cukor
30 g élesztő
1 ek tejsavó
250 g reszelt, hámozott cukkini
Én most ezt kézzel dagasztottam, mert lett valami a kenyérsütőmmel, (nem forgatja meg a lapátot), de nem nehéz bedagasztani, mert lágy tészta.
Egy kelesztő tálba tettem a lisztet, sót, cukkinit, kicsit elkavartam, lyukat csináltam a közepébe, beleöntöttem a vizet, tejsavót, olajat, cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, majd jól kidagasztottam. Kellett tegyek még hozzá lisztet, úgy hogy érdemes még kicsit csökkenteni a folyadék mennyiségén. Lágy ragadós masszát kell kapjunk.
Hagytam, hogy duplájára keljen, majd ketté osztottam, lisztezett felületen kinyújtottam, sütőpapírral ellátott tepsire tettem. Hagytam hogy keljen kb fél órát.
Ezután egy deremetszőt beolajoztam (egy kicsi kávés pohárba öntöttem olajat, ebbe tettem a deremetsző fejét, majd megforgattam benne), majd felvágtam a tésztát. Vízzel lepermeteztem,
Annyit az elején leszögeznék, hogy ahonnan származom nem főznek halászlevet, nem is ettem gyerek és tini koromban. Először menzán ettem halászlevet, mit is mondjak róla, nem okozott kellemes perceket számomra az elfogyasztása. Olyan igazi szegedi, bajai vagy tiszai halászlevet még sohasem ettem(de szeretnék), én úgy főzöm ezt a leves, ahogy nekünk ízlik.
Nem csak bográcsban szoktam ezt megfőzni, megfőzöm én bent is gázon, de tagadhatatlan, hogy így jobban esik az embernek.
Az alaplé tartalma mindig változik, attól függ mit hoz férjem haza. A végén én nem pontyot főzök bele, mert lusták vagyunk szálkázni, hanem harcsát szoktam bele kockázni(most afrikai volt).
Hozzávalók:
kb 630 gr tisztított vegyes apró hal
kb 1500 gr afrikai harcsa csont (filézésből maradt)
2 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 paprika
2 kisebb répa
1 nagy fej krumpli
kb 5 liter víz
3 db babérlevél
só, bors, paprika ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint csípős paprika (nálam most ez elmaradt)
A kész levesbe:
kb 1 kg afrikai harcsa kockázva
A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot, paprikát rusztikusabb darabokba vágjuk, a répát, fokhagymát, krumplit megpucoljuk, a halat megpucoljuk (nekem most ezt nem kellett, mert fagyóból vettem ki, amúgy meg ezt a fontos dolgot férjemre bízom, nem szívesen fogdosom az élő halat).
A bográcsba kis olajat öntünk, mikor forró rádobjuk a hagymát , kicsit pirítjuk, majd rátesszük a halakat és a csontot, kicsit ezzel is pirítjuk, én ekkor tettem rá sót, borsot ízlés szerint és 2 púpos kk (por)paprikát, rátettem a paradicsomot és a (zöld)paprikát, majd felöntöttem a vízzel. hozzátettem a répát, krumplit, fokhagymát, babérlevelet és vártam hogy főjön, közbe folyamatosan raktam alá a fát.
Kb 1,5 órát főtt az alaplé (ettől többet is lehet főzni, nekem most ennyire volt időm) ekkor kivettem belőle a répát és a krumplit, ezeket átpasszíroztam, a többit pedig leszűrtem. Majd ment vissza az egész a bográcsba, bele került a kockázott hal is, majd készre főztem. Érdemes még közbe kóstolgatni, sózni, borsozni, paprikázni.
Szeretem ha kicsit csípős, de most semmi csípős nem volt itthon, így nem főztem bele, de utólag mindenki ízesíthette magának, mert addigra már került haza csípős is.
Mellé cukkinis lángostésztát sütöttem sütőbe kenyér helyett, nagy sikere volt.
A lángostásztát Limaránál néztem ki, igazából grillezni akartam, de ez most elmaradt, amit változtattam az az, hogy reszeltem bele cukkinit, kicsivel több olajat tettem bele, mert tudtam, hogy nem olajban fogom sütni, és tettem bele egy kis tejsavót is, mert van még.
A folyadékot a cukkini miatt csökkentettem, de nem elégé, még kellett utólag tegyek kb 3 jó halmos ek lisztet.
Hozzávalók:
280 ml víz
2 tk só
4 ek olaj
60 dkg Bl80-as liszt
1 tk cukor
30 g élesztő
1 ek tejsavó
250 g reszelt, hámozott cukkini
Én most ezt kézzel dagasztottam, mert lett valami a kenyérsütőmmel, (nem forgatja meg a lapátot), de nem nehéz bedagasztani, mert lágy tészta.
Egy kelesztő tálba tettem a lisztet, sót, cukkinit, kicsit elkavartam, lyukat csináltam a közepébe, beleöntöttem a vizet, tejsavót, olajat, cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, majd jól kidagasztottam. Kellett tegyek még hozzá lisztet, úgy hogy érdemes még kicsit csökkenteni a folyadék mennyiségén. Lágy ragadós masszát kell kapjunk.
Hagytam, hogy duplájára keljen, majd ketté osztottam, lisztezett felületen kinyújtottam, sütőpapírral ellátott tepsire tettem. Hagytam hogy keljen kb fél órát.
Ezután egy deremetszőt beolajoztam (egy kicsi kávés pohárba öntöttem olajat, ebbe tettem a deremetsző fejét, majd megforgattam benne), majd felvágtam a tésztát. Vízzel lepermeteztem,
2009. július 11., szombat
Házi krémsajtos, epres mini tortácskák
Andinál találkoztam először ezzel a krémsajtkészítési módszerrel, tetszett, kipróbáltam nekem nagyon bejött. Wise lady receptje alapján készítettem én is, köszönöm hogy feljegyezted!
Két 450 gr-os tejfölt használtam hozzá, 48 órát csöpögött, lett belőle 575 gr kérmsajt, 150 ml tejsavó. És mindez szűk 400 forintomba került!
Két 450 gr-os tejfölt használtam hozzá, 48 órát csöpögött, lett belőle 575 gr kérmsajt, 150 ml tejsavó. És mindez szűk 400 forintomba került!
Ennek a mini tortácskának receptjét Margit 2 oldalán Edit írta le még régebb, terveztem hogy elkészítem, most jött el az ideje.
Hozzávalók:
600 gr krémsajt (én 575-öt tettem bele, ennyi volt, elég volt)
5 tojás
1 cs vaníliás pudingpor
300 gr porcukor
1 tk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
kerek keksz, vagy valamilyen piskóta szerű süti, ami belefér a muffin sütő aljába.
A tetejére:
Kb 600 dl befőtt (akármilyen, amilyet szeretünk)
2 ek keményítő (én most pudingport tettem helyette, mert nem volt itthon keményítő, és a közeli üzletben sem találtam most)
kevés víz
ízlés szerint cukor
A tojások fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd a porcukor egyik felével kemény habbá verjük.
A sajtot a tojássárgával fele adag porcukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk. A pudingot összekeverjük a sütőporral, majd a sajtkrémhez adjuk.
A két masszát óvatosan már nem a mixerrel egymásba kavarjuk.
A muffin formákat kibéleljük muffin papírral, teszünk az aljába egy kekszet, teszünk rá a sajtos keverékből, annitm hogy a papír 3/4-ig érjen, majd 180 fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg színt nem kap a teteje (kb 20 perc) . Mikor kivesszük akkor szép domború a felszíne, de ahogy hűl összeesik, homorúvá válik, majd ebbe a kis mélyedésbe tesszük a gyümölcsös díszítést.
Kb 40 mini tortára számíthatunk. Érdemes két muffinsütővel neki állni.
Az öntethez a keményítőt kicsi vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a befőthöz (a levét is hagyjuk rajta), majd melegítjük míg be nem sűrűsödik. Nekem pudigporom volt, úgy hogy én nem csak melegítettem, hanem fel is főztem. Érdemes megkóstolni, és ízlés szerint cukrozni ha kell. Én ehhez most a sült eperbefőtemet használtam, ami ugyanúgy készült mint a
sült cseresznyebefőtem. Utána edényestől hideg vízbe állítottam, néha belekevertem, mikor lehűlt akkor tettem rá a sütik mélyedéseibe. Nem fog teljesen megkötni.
Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljük.
Cukkinis muffin kókusz töltelékkel
...hát igen, ma cukkinit cukkinivel ettünk.
A cukkinis süti sikere után gondolkodtam, hogy hogyan lehetne még másként megcsinálni.
Az elképzelésem az volt, hogy kevésbé legyen csokis, dió helyett meg kókusz legyen (ezekkel a változatatásokkal férjemnek akartam kedveskedni)
Az alapja ennek is a múltkori cukkinis süti tésztája, arányosan lecsökkentve, kicsit változtatva.
A tölteléke meg egy nagyon finom, egyáltalán nem száraz Raffaellóra emlékeztető töltelék lett, ennek alapötletét Laura blogján találtam.
Nagyon finom lett, bár nekem hiányzik belőle még kb 1,5 ek kakaó, de férjem miatt csináltam ilyenre, számára így tökéletes.
Hozzávalók:
2 bögre liszt (1 bögre =250 ml)
2 bögre reszelt cukkini
1/2 cs sütőpor
csipet szódabikarbóna
1/4 tk só
85 ml olaj
300 ml cukor
2 tojás
1 púpos ek joghurt
(+a kakós íz kedvelőinek még legalább 1,5 ek kakaó)
120 ml tej
100 ml rum
100 gr keserűcsoki
Töltelék:
1 liter tej (sűrített tejnek, de használhatunk boltit is, akkor 320 gr kell)
1,5 ek cukor
120 gr kókuszreszelék.
A tölteléken gondolkodva eszembe jutott, hogy láttam egy sütit Laura blogján kókusz töltelékkel, megkerestem, tetszett, eldöntöttem megcsinálom a töltelék részét. A kisebbik lányom viszont aludt, sűrített tejem meg nem volt, ekkor eszembe jutott, hogy láttam valamelyik blogon, hogy lehet tejet házilag is sűríteni, kis cukorral édesítve főzzük, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. Emlékezni már nem emlékszem hol olvastam róla, ha valaki tudja akkor szóljon, mert belinkelném.
Itthon csak uht tej volt, abból is az 1,5%-os(zsírosabbal,vagy házi tejjel biztos még finomabb lett volna), de mégis megkíséreltem a sűrítést, nem bántam meg. Egy jó vastag aljú edényt vegyünk elő, tegyük bele a tejet, keverjük hozzá a 1,5 ek cukort, majd kezdjük el főzni, ne zubogjon, de azért rendesen főjön, ne csak gyöngyözve. Én kb 1,5 órát főztem, ekkora lecsökkent a tej térfogata 1 literről 320 ml-re, a színe egy kicsit sárgásodott, intenzívebb tejpor íze lett, látható sűrűsödést nem tapasztaltam, de valószínű ha hagyom magába kihűlni akkor az is észrevehetővé vált volna. Nem kell folyamatosan kavarni, én kb 10 percenként kavargattam meg, közbe összeszedtem a konyhát, elmosogattam, stb, közben néha leszedtem a fövő tej felszínén keletkezett pillét. Úgy gondoltam másfél óra után, hogy ez már elég sűrű nekem, lemértem, elzártam alatta a gázt, és beletettem a kókuszreszeléket, és utánacukroztam még ízlés szerint (kb 1 ek cukrot tette még). Hagytam hogy jól kihűljön, betettem a hűtőbe és estig hagytam, hogy magába szívja a kókusz a sűrített tejet.
Laura 350 gr sűrített tejet ír, 80 gr kókuszreszeléket, 80 gr finomra szinte lisztszerűre őrölt mandulát,és még porcukrot ha ne cukros a sűrített tej, nekem ne volt itthon mandulám, a tej is kevesebb lett de ehhez épp elég volt így , és finom is. Bár belegondolva biztos, hogy a mandula méginkább Raffaelositott volna rajta.
A míg készült a sűrített tej 120 ml tejbe beletördeltem a csokit, odatettem melegedni, felolvasztottam benne a csokit, majd a végén hozzáöntöttem a rumot, ezt is kihűlés után hűtőbe tettem.
A tésztához a száraz hozzávalókat összekavartam, majd hozzá tettem a reszelt cukkinit,a tojást, olajat, a csokis tejet, joghurtot, összekavartam egy kanál segítségével.
A muffin formát kibéleltem papírral, tettem mindegyik aljába egy kicsit a tésztából, rá egy jó nagy diónyit a töltelékből, majd befedtem tésztával. ( a képért elnézést, este fotóztam, mivel akkor sütöttem a sütit)
Mikor mindegyiket befedtem 175 fokos sütőbe tettem, kb 20 percig sütöttem, tűpróbát azért készítsünk. Nekem összesen 17 db muffin lett, de jól megvoltak töltve a formák.
A cukkinis süti sikere után gondolkodtam, hogy hogyan lehetne még másként megcsinálni.
Az elképzelésem az volt, hogy kevésbé legyen csokis, dió helyett meg kókusz legyen (ezekkel a változatatásokkal férjemnek akartam kedveskedni)
Az alapja ennek is a múltkori cukkinis süti tésztája, arányosan lecsökkentve, kicsit változtatva.
A tölteléke meg egy nagyon finom, egyáltalán nem száraz Raffaellóra emlékeztető töltelék lett, ennek alapötletét Laura blogján találtam.
Nagyon finom lett, bár nekem hiányzik belőle még kb 1,5 ek kakaó, de férjem miatt csináltam ilyenre, számára így tökéletes.
Hozzávalók:
2 bögre liszt (1 bögre =250 ml)
2 bögre reszelt cukkini
1/2 cs sütőpor
csipet szódabikarbóna
1/4 tk só
85 ml olaj
300 ml cukor
2 tojás
1 púpos ek joghurt
(+a kakós íz kedvelőinek még legalább 1,5 ek kakaó)
120 ml tej
100 ml rum
100 gr keserűcsoki
Töltelék:
1 liter tej (sűrített tejnek, de használhatunk boltit is, akkor 320 gr kell)
1,5 ek cukor
120 gr kókuszreszelék.
A tölteléken gondolkodva eszembe jutott, hogy láttam egy sütit Laura blogján kókusz töltelékkel, megkerestem, tetszett, eldöntöttem megcsinálom a töltelék részét. A kisebbik lányom viszont aludt, sűrített tejem meg nem volt, ekkor eszembe jutott, hogy láttam valamelyik blogon, hogy lehet tejet házilag is sűríteni, kis cukorral édesítve főzzük, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. Emlékezni már nem emlékszem hol olvastam róla, ha valaki tudja akkor szóljon, mert belinkelném.
Itthon csak uht tej volt, abból is az 1,5%-os(zsírosabbal,vagy házi tejjel biztos még finomabb lett volna), de mégis megkíséreltem a sűrítést, nem bántam meg. Egy jó vastag aljú edényt vegyünk elő, tegyük bele a tejet, keverjük hozzá a 1,5 ek cukort, majd kezdjük el főzni, ne zubogjon, de azért rendesen főjön, ne csak gyöngyözve. Én kb 1,5 órát főztem, ekkora lecsökkent a tej térfogata 1 literről 320 ml-re, a színe egy kicsit sárgásodott, intenzívebb tejpor íze lett, látható sűrűsödést nem tapasztaltam, de valószínű ha hagyom magába kihűlni akkor az is észrevehetővé vált volna. Nem kell folyamatosan kavarni, én kb 10 percenként kavargattam meg, közbe összeszedtem a konyhát, elmosogattam, stb, közben néha leszedtem a fövő tej felszínén keletkezett pillét. Úgy gondoltam másfél óra után, hogy ez már elég sűrű nekem, lemértem, elzártam alatta a gázt, és beletettem a kókuszreszeléket, és utánacukroztam még ízlés szerint (kb 1 ek cukrot tette még). Hagytam hogy jól kihűljön, betettem a hűtőbe és estig hagytam, hogy magába szívja a kókusz a sűrített tejet.
Laura 350 gr sűrített tejet ír, 80 gr kókuszreszeléket, 80 gr finomra szinte lisztszerűre őrölt mandulát,és még porcukrot ha ne cukros a sűrített tej, nekem ne volt itthon mandulám, a tej is kevesebb lett de ehhez épp elég volt így , és finom is. Bár belegondolva biztos, hogy a mandula méginkább Raffaelositott volna rajta.
A míg készült a sűrített tej 120 ml tejbe beletördeltem a csokit, odatettem melegedni, felolvasztottam benne a csokit, majd a végén hozzáöntöttem a rumot, ezt is kihűlés után hűtőbe tettem.
A tésztához a száraz hozzávalókat összekavartam, majd hozzá tettem a reszelt cukkinit,a tojást, olajat, a csokis tejet, joghurtot, összekavartam egy kanál segítségével.
A muffin formát kibéleltem papírral, tettem mindegyik aljába egy kicsit a tésztából, rá egy jó nagy diónyit a töltelékből, majd befedtem tésztával. ( a képért elnézést, este fotóztam, mivel akkor sütöttem a sütit)
Mikor mindegyiket befedtem 175 fokos sütőbe tettem, kb 20 percig sütöttem, tűpróbát azért készítsünk. Nekem összesen 17 db muffin lett, de jól megvoltak töltve a formák.
Jól kihülve a legfinomabb.
Cukkinis lecsó
Nem szándékozom receptet írni, mert lecsót azért mindenki készít, szerintem mindenkinek megvan, hogy szereti a legjobban.
Ez csak figyelem felkeltő azoknak akik a 90 naposat csinálják, ezt is lehet enni keményítőnap.
Mostani adagba került jócskán cukkini is, mert kaptam 4 szép példányt, valamibe el kellett használni. A paprikát és a hagymát még tavaly összesütöttem, lefagyasztottam, most használtam fel az utolsó adagot.
Az alap kb 600 gr volt, ehhez tettem 500 gr hámozott (nagylányom miatt, hogy ne vegye észre), reszelt cukkinit, és több paradicsomot, rizst mint szoktam.
Finom volt, nem lehetett észrevenni benne a cukkinit, és mégis jókora darabot eltüntettünk.
Ez csak figyelem felkeltő azoknak akik a 90 naposat csinálják, ezt is lehet enni keményítőnap.
Mostani adagba került jócskán cukkini is, mert kaptam 4 szép példányt, valamibe el kellett használni. A paprikát és a hagymát még tavaly összesütöttem, lefagyasztottam, most használtam fel az utolsó adagot.
Az alap kb 600 gr volt, ehhez tettem 500 gr hámozott (nagylányom miatt, hogy ne vegye észre), reszelt cukkinit, és több paradicsomot, rizst mint szoktam.
Finom volt, nem lehetett észrevenni benne a cukkinit, és mégis jókora darabot eltüntettünk.
2009. július 10., péntek
Kukoricabundás csirkecomb
Hozzávalók:
1 kg csirke alsócomb
2 dl joghurt
3 duci gerezd fokhagyma
1 csapott kk só
bors ízlés szerint
kevés olaj
kukoricapehely
A csirke combikat mossuk meg, bőrüket húzzuk le, ez elég macerás feladat el lehet bénázni vele, úgy a legegyszerűbb(erre tegnap jöttem rá az utolsó daraboknál), hogy elkezdjük a combi vastagabb részénél lefejteni a bőrt a kezünkkel, mikor már nem igazán boldogulunk vele, akkor a lefejtett bőrrészt megfogjuk egy papírtörlővel, így könnyedén tovább tudjuk húzni.
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük finomra, keverjük a joghurtba, sózzuk, borsozzuk. A megtisztított combokat beleforgatjuk, majd betesszük a hűtőbe, ha lehet egy teljes éjszakára.
Másnap már csak annyi a dolgunk, hogy összetörjük a kukoricapelyhet (de megcsinálhatjuk előző este is), ezt legegyszerübb úgy megvalósítani, hogy betesszük egy erősebb zacsiba, majd vagy a tenyerünkkel, vagy egy nyújtófával jól áttörjük.
Egy tepsit sütőpapírral látunk el, öntünk rá 1 kanálnyi olajat, kezünkkel elkenjük rajta.
A combikat beleforgatjuk az összetört kukoricapehelybe, rátesszük a tepsire, mikor mindegyikkel megvagyunk, akkor mindegyik tetejére öntünk kb fél kk olajat, majd betesszük 220 fokos sütőbe sülni(alufólia nélkül, különben ledobja magárol a panírt a husi!). Kb 15 perc után a kukoricás panír már megkeményedik rajta, ezután érdemes befedni alufóliával, majd így sütni készre, majd az utolsó 5 percre alufólia nélkül süssük, hogy megpirulhasson és ropogóssá váljon a panír a husin. Ezek elég kicsi combok voltak, kb egy órát sütöttem így összesen.
A család többi tagja most rizst kapott mellé. Igazából krumplipürével a legfinomabb, de nem akartam kínozni magam, így döntöttem a rízs mellett.
Az egész család nagyon szereti, még a húst nem igazán evő nagylányom is megevett belőle egy jó kis darabot.
Fontos hogy olyan kukoricapelyhet válaszunk, ami nem édeskés beütésű, mert az szerintem elütt ettől az ízvilágtól.
Ennek receptnek az ötletét Sthal konyhájában láttam.
2009. július 9., csütörtök
Töltött kiflik
Ma strandolni mentünk volna, a kifli útravalónak készült, de nem mentünk el, mert akkora szél volt délután, hogy nem volt kedvünk fürdőruhába öltözni.
A kifli tésztáját már beírtam ide, kicsit változtattam rajta, több kenyérliszt került bele, mert nem volt elég tk rozsom, a tej nagyrésze házilag készült kefir volt, a magok elmaradtak. Dagasztás, kelesztés megegyezik. Miután kétszeresére kelt lisztezett felületre borítjuk, háromba osszuk, cipókat formálunk belőlük. Kicsit hagyjuk lefedve kelni, így a sikérszálak megnyúlnak, könnyebb lesz nyújtani a tésztát.
A kifli tésztáját már beírtam ide, kicsit változtattam rajta, több kenyérliszt került bele, mert nem volt elég tk rozsom, a tej nagyrésze házilag készült kefir volt, a magok elmaradtak. Dagasztás, kelesztés megegyezik. Miután kétszeresére kelt lisztezett felületre borítjuk, háromba osszuk, cipókat formálunk belőlük. Kicsit hagyjuk lefedve kelni, így a sikérszálak megnyúlnak, könnyebb lesz nyújtani a tésztát.
Majd körökké nyújtjuk a cipókat, 8-ba osszuk, rátesszük a tölteléket (nálam most eidami sajt és paprikás vastagkolbász) rárakjuk a cikkekre és kifliket formálunk belőle. Érdemes a tekergetés közben nyújtani rajta kicsit, mert így szebb lesz a végeredmény.
Sütőpapírral ellátott tepsire tesszük, duplájára kelesztjük, megspricceljük, majd megszórjuk sajttal, sóval (nekem ezekben töltelék sincs, a nagylányom csak így csupaszon eszi), de magokkal is lehet.
200 fokon sütjük.
Érdemes a töltelékkel megtölteni a kifliket, mert intenzívebb lesz így az íze, így kevesebb felvágott és sajt kell hozzá, könnyű csomagolni a kifliket, nem esik ki a belevaló a kifliből.
2009. július 8., szerda
Kakaós és diós csiga
A gyerekek már napok óta nyüstölnek a kakaós csigáért. Beígértem nekik ma estére, de végül is már tegnap megcsináltam, mert ma délután strandra szerettünk volna menni. A lehűlés miatt persze elmaradt, de ezt tegnap ugye pontosan nem lehetett tudni, így tegnap az amúgy is meleg konyhában csináltam meg. Viszont meg lettem dicsérve, még nővérem fia is (aki még mindig itt van) elismerte hogy finom, ilyen finomat még nem evett.
Most az egyik bevált briós (Desszert.eu- n találtam)recept alapján készítettem a csiga tésztáját. Szeretem ezt a receptet, mert kevés tojás kell bele, viszonylag kevés cukor, mégis számomra finom péksüti lesz belőle, foszlós, másnap is élvezhető. A brióst fahéjasra szoktam készíteni.
Hozzávalók:
500 gr finomliszt
50 gr cukor
50 gr olaj
200 gr tej
6 gr só
1 tojás
1 cs vaníliáscukor
30 gr élesztő
Tölteléknek
kakaós cukor ízlés szerint
diós cukor ízlés szerint
Leönteni
1,5 dl tejben elkavarva 1,5 ek cukor
A kenyérsütő üstjébe tesszük a tejet, olajat, sót, tojást, rá a liszttel elkavart cukor, vaníliáscukrot, élesztőt. A tészta(dought) programon bedagasztatjuk. Én bent szoktam hagyni kelni az üstben, viszont a gépet az áramforrásból kihúzom.
30 perc után(nem kell duplájára kelljen) lisztes felületre borítjuk.
Kb fél centis vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.Képzeletben elosztom függőlegesen ketté, egyik felét diós töltelékkel szórtam meg, másik részét kakaós töltelékkel (így lesz diós és kakaós csigánk is). A tőlem legtávolabb eső részen hagytam kb két cm-is csíkot töltelék nélkül. Elkezdem felfele tekerni a hozzám legközelebb eső végénél akár a bejglit, mikor már a vége felé érek, akkor a töltelék nélküli részt lekenem egy kis vízzel, így jobban ragad a vége és kelés és sülés közben nem nyílik szét.
Ezután kb 1,5-2 cm szeleteket vágunk (nekem 20 jött ki) majd sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük. Én most két tepsire tettem, mert kislányomnak az volt a kívánsága,hogy szép kerek csigák legyenek.
Kelesztjük még a tepsin, majd 175 fokos sütőbe toljuk. Mikor már majdnem kész akkor a forró cukros tejjel megöntözzük, majd készre sütjük. Kb 20-25 percig sütjük összesen.
Most az egyik bevált briós (Desszert.eu- n találtam)recept alapján készítettem a csiga tésztáját. Szeretem ezt a receptet, mert kevés tojás kell bele, viszonylag kevés cukor, mégis számomra finom péksüti lesz belőle, foszlós, másnap is élvezhető. A brióst fahéjasra szoktam készíteni.
Hozzávalók:
500 gr finomliszt
50 gr cukor
50 gr olaj
200 gr tej
6 gr só
1 tojás
1 cs vaníliáscukor
30 gr élesztő
Tölteléknek
kakaós cukor ízlés szerint
diós cukor ízlés szerint
Leönteni
1,5 dl tejben elkavarva 1,5 ek cukor
A kenyérsütő üstjébe tesszük a tejet, olajat, sót, tojást, rá a liszttel elkavart cukor, vaníliáscukrot, élesztőt. A tészta(dought) programon bedagasztatjuk. Én bent szoktam hagyni kelni az üstben, viszont a gépet az áramforrásból kihúzom.
30 perc után(nem kell duplájára kelljen) lisztes felületre borítjuk.
Kb fél centis vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.Képzeletben elosztom függőlegesen ketté, egyik felét diós töltelékkel szórtam meg, másik részét kakaós töltelékkel (így lesz diós és kakaós csigánk is). A tőlem legtávolabb eső részen hagytam kb két cm-is csíkot töltelék nélkül. Elkezdem felfele tekerni a hozzám legközelebb eső végénél akár a bejglit, mikor már a vége felé érek, akkor a töltelék nélküli részt lekenem egy kis vízzel, így jobban ragad a vége és kelés és sülés közben nem nyílik szét.
Ezután kb 1,5-2 cm szeleteket vágunk (nekem 20 jött ki) majd sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük. Én most két tepsire tettem, mert kislányomnak az volt a kívánsága,hogy szép kerek csigák legyenek.
Kelesztjük még a tepsin, majd 175 fokos sütőbe toljuk. Mikor már majdnem kész akkor a forró cukros tejjel megöntözzük, majd készre sütjük. Kb 20-25 percig sütjük összesen.
Fűszeres, fokhagymás, diós tészta
Ma úgy gondoltam, hogy töltött zsömlét veszek ki a fagyóból, de elfelejtettem. A család részére épp tésztát készültem főzni husi(az már megvolt) mellé, így gondoltam csinálok valami gyors öntetfélét a tésztára saját részre. Nem sokféle földség volt most éppen itthon, így rövid gondolkodás után fokhagyma mellett döntöttem. Ekkor már odatettem a vizet főni a tésztának, és gyorsan kellett cselekedjek. Azt tudtam, hogy a fokhagymát héjában akarom megsütni (láttam valahol a napokba, de nem tudom, hogy hol, ha valaki tudja, akkor kérem szóljon), de tovább tanácstalan voltam. Gyorsan felmentem a Mindmegette oldalára, és keresgélni kezdtem a szénhidrátnapos recik közt, ezt találtam. Ehhez kellett volna friss gyömbér, nekem az nem volt, de kiindulási pontnak ez pont elég volt.
Hozzávalók:
1 egész fej fokhagyma
2 ek szójaszósz
1 ek worcester szósz
1 csapott kk őrölt gyömbér
1 csapott kk őrölt koriandermag
1 k méz
2 ek napraforgóolaj
2 ek mogyoróolaj
2 dió bele
A fokhagymáról a külső réteg héjat levettem, a gerezdeket szétszedtem, ezekről már nem vettem le a héjat, a mogyoró és napraforgóolaj keverékén enyhe tűzön barnásra sütöttem. Miután megsült nagyon könnyen levehető a héj róla, szinte kipotyog belőle. Ha lenne elfeketedett rész a fokhagymán azt vágjuk le.
A megpucolt fokhagymát kisebb darabokra vágtam.
Szedtem magamnak egy adag tésztát, ízlés szerinti fűszeres "fokhagymaszószt" tettem rá, és megszórtam a vagdalt dióval, amit szintén kicsi olajon átpirítottam.
Ezután visszatettem az olajba, ráöntöttem a szójaszószt és a worchester szószt, a mézet és a fűszereket, összeforraltam, kicsit besűrítettem. Ilyen lett.
Szedtem magamnak egy adag tésztát, ízlés szerinti fűszeres "fokhagymaszószt" tettem rá, és megszórtam a vagdalt dióval, amit szintén kicsi olajon átpirítottam.
Nagyon nagyon finom lett az ebédem, a fokhagymának nagyon jó az íze így. Szerintem jó lehet ez a szósz húsok ízesítésére is, majd kísérletezgetek vele.
Ez az adag kb 3 étkezésre elég ahogy nézem, de ez természetesen attól függ kinek mennyi az egy adag tészta, és mennyire sósan eszik. Szerintem eláll a hűtőben több napig is.
A szósz keresgéléssel együtt meglett mire a tészta megfőtt, gyors és finom, kell ennél több?
2009. július 7., kedd
Zöldséges gersli piláf
Életembe először a múlt héten vettem gerslit. Kíváncsian vártam, hogy milyen lesz, mit szól hozzá a család. Tegnap készítettem el egy részét, no nem mind ilyen zöldségesre, a többiek húst kaptak volna mellé, de férjemen kívül nem kóstolta meg senki ebédkor. Igaz brokkolikrémlevest készítettem még, és abból rendesen beettek a lányok, mert az az egyik kedvencük, gondolom ezért sem kóstolták meg.
A férjem véleménye nem volt túr rózsás, szerinte az ízével nincs gond, de nagyon rágós a gersli, lehetőleg ezt hanyagoljam máskor. Neki csak csupaszon adtam a gerslit, zöldségek nélkül, húst kapott mellé, de így sem nyert el a tetszését.
Nekem nagyon ízlett, és úgy döntöttem nem keseredem el a dolog fölött, jól megebédelek és bevacsizok belőle, a többi csupasz gerslit pedig lefagyasztom, aztán rájárok más keményítőnapokon. Így is tettem, egy kis adag gerslit a maradék zöldségekhez még hozzákavartam (ezt szántam vacsinak)a többi ment a fagyóba. De koppon maradtam, mert kisebbik lányomnak (2,5 éves) nagyon megtetszett a vacsim, és úgy döntött, hogy márpedig ő evvel lakik jól , és megette a vacsim legalább 85%-át. Én örültem is meg nem is, de inkább örültem, és már lelki szemeim előtt láttam, hogy lesz még nálunk gersli főzés, legfeljebb ketten esszük majd meg.
Piláfszerűen szerettem volna megcsinálni, mert nagyon szeretem rizsből a piláfot, de még nem csináltam, mert a férjem nem igazán rajong a szottyos rízsételekért, gondoltam hátha ennél bejön ez az elkészítési mód. Neten keresgéltem a recik közt, számomra most a legszimpatikusabbat Lúdanyó blogján találtam, ezt variáltam meg kicsit hozzávalók hiányában. Az eredmény nagyon finom lett.
Hozzávalók:
250 gr gersli (hántolt árpa)
0,5 l húsleveslé
1 dl víz
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
sült, marinált kápia paprika
egy kisebb cukkini
1,5 bögrényi tisztított, darabolt zöldbab
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
A közepes hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, kicsit pirítjuk, majd a fokhagymát is. Majd rádobjuk a a gerslit is. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a húsleveslével. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Néha belekavarva főzzük, addig míg meg nem puhul, én kb 1 órányit főztem, és fövés közbe még öntöttem hozzá kb 1 dl vizet kis adagokban (de lehet több volt nem mértem).
A zöldség raguhoz a hagymát és fokhagymát szintén felvágtam ill lereszeltem, kis olajon megfutattam, rátettem a zöldbabot, felöntöttem kevés vízzel, sóztam, és párolni kezdtem. Mikor már elég puhának éreztem akkor tettem hozzá a rusztikusabb darabokra vágott cukkinit, és a paprikát(ezt ráért volna végén is hozzátenni). Készre pároltam. Ha kel közbe önthetünk alá kis vizet. A végén kóstoljuk meg és fűszerezzük ég ízlésünknek megfelelően.
A paprikám még szintén fagyasztós, még tavaly készíttettem. Kápia paprikát grillen feketére grilleztem, műanyag edénybe tettem, lefedtem, kis állás után könnyen lehúzható a héja. Felcsíkoztam, készítettem neki egy pácot fokhagymából, balzsamecetből, olajból, sóból és vízből, ízlés szerint, annyit hogy ellepje, és ebben érleltem egy kicsit. Fagyasztottam is le belőle, pár kis tormás üvegbe (200 gr) , az utolsót most vettem elő, ennek a felét tettem a zöldségraguhoz.
A férjem véleménye nem volt túr rózsás, szerinte az ízével nincs gond, de nagyon rágós a gersli, lehetőleg ezt hanyagoljam máskor. Neki csak csupaszon adtam a gerslit, zöldségek nélkül, húst kapott mellé, de így sem nyert el a tetszését.
Nekem nagyon ízlett, és úgy döntöttem nem keseredem el a dolog fölött, jól megebédelek és bevacsizok belőle, a többi csupasz gerslit pedig lefagyasztom, aztán rájárok más keményítőnapokon. Így is tettem, egy kis adag gerslit a maradék zöldségekhez még hozzákavartam (ezt szántam vacsinak)a többi ment a fagyóba. De koppon maradtam, mert kisebbik lányomnak (2,5 éves) nagyon megtetszett a vacsim, és úgy döntött, hogy márpedig ő evvel lakik jól , és megette a vacsim legalább 85%-át. Én örültem is meg nem is, de inkább örültem, és már lelki szemeim előtt láttam, hogy lesz még nálunk gersli főzés, legfeljebb ketten esszük majd meg.
Piláfszerűen szerettem volna megcsinálni, mert nagyon szeretem rizsből a piláfot, de még nem csináltam, mert a férjem nem igazán rajong a szottyos rízsételekért, gondoltam hátha ennél bejön ez az elkészítési mód. Neten keresgéltem a recik közt, számomra most a legszimpatikusabbat Lúdanyó blogján találtam, ezt variáltam meg kicsit hozzávalók hiányában. Az eredmény nagyon finom lett.
Hozzávalók:
250 gr gersli (hántolt árpa)
0,5 l húsleveslé
1 dl víz
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
sült, marinált kápia paprika
egy kisebb cukkini
1,5 bögrényi tisztított, darabolt zöldbab
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
A közepes hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, kicsit pirítjuk, majd a fokhagymát is. Majd rádobjuk a a gerslit is. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a húsleveslével. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Néha belekavarva főzzük, addig míg meg nem puhul, én kb 1 órányit főztem, és fövés közbe még öntöttem hozzá kb 1 dl vizet kis adagokban (de lehet több volt nem mértem).
A zöldség raguhoz a hagymát és fokhagymát szintén felvágtam ill lereszeltem, kis olajon megfutattam, rátettem a zöldbabot, felöntöttem kevés vízzel, sóztam, és párolni kezdtem. Mikor már elég puhának éreztem akkor tettem hozzá a rusztikusabb darabokra vágott cukkinit, és a paprikát(ezt ráért volna végén is hozzátenni). Készre pároltam. Ha kel közbe önthetünk alá kis vizet. A végén kóstoljuk meg és fűszerezzük ég ízlésünknek megfelelően.
A paprikám még szintén fagyasztós, még tavaly készíttettem. Kápia paprikát grillen feketére grilleztem, műanyag edénybe tettem, lefedtem, kis állás után könnyen lehúzható a héja. Felcsíkoztam, készítettem neki egy pácot fokhagymából, balzsamecetből, olajból, sóból és vízből, ízlés szerint, annyit hogy ellepje, és ebben érleltem egy kicsit. Fagyasztottam is le belőle, pár kis tormás üvegbe (200 gr) , az utolsót most vettem elő, ennek a felét tettem a zöldségraguhoz.