2012. május 1., kedd

Répás-csokis keksz



Mielőtt mindenki szörnyülködne a párosításom elárulom, hogy már harmadjára készítem, és a gyermekeim körében osztatlan a sikere.
Valójában azért kezdtük el sütni, mert elég sok répát hord haza nagylányom, kapják az iskolába olykor olykor gyümölcs helyett. Ő nem szereti nyers formában, és mindig velem akarta megetetni saláta formájában. hát egy idő után untam a dolgot. Megemlítettem neki, hogy lehet ezt sütibe is belesütni, keresgéltünk, és rátaláltunk a Rita konyhájában a répatorta kekszre, és azt követtük nagyvonalakban, s közben saját ízlésünkre formáltuk az alapanyagokat. Elmondhatom, hogy messze felülmúlta ez a keksz várakozásaimat.

Hozzávalók:

1 csésze 225 ml

1 csésze liszt
1 csésze őrölt zabpehely
1/2 csésze barna nádcukor
1/2 kiskanál fahéj
csipet szegfűszeg
1/4 kiskanál őrölt gyömbér
1/2-1/2 kiskanál sütőpor ill. szódabikarbóna
100 g vaj/margarin
1 nagyobb tojás
kb. 70 g darált dió
100 g apróra vágott csoki
3/4 csésze reszelt répa
opcionálisan kerülhet bele 2-3 ek. szezámmag is, nem rontja el

Mindezt összekeverjük, majd diónyi gombócokat formálunk, ellapítjuk, sűtőpapíros tepsire helyezzük őket, majd 175 fokon aranybarnára sütjük.
Nagyon finom könnyed, ropogós, omlós keksz lesz belőle, tele minden jóval!!!