2011. december 31., szombat

Mendiants


Kis szünetre kényszerültem netezés terén technikai okok miatt, de bevallom, nem hiányzott. Megerősödött bennem ismételten, hogy néha jó szünetet tartani blogírásban, olvasásba, Facebook-olásban, levelezésben is, mert nem csak ebből áll az élet, sőt!
Szóval a kis szünetem után  jöjjön idei gasztroajándékom, főleg munkatársak részére, a Mendiants, amit Piszke blogján találtam még az advent időszakában. Megtetszett, megcsináltam, nagy sikere volt :)
Roppant egyszerű elkészíteni, csokit olvasztunk fel, sütőpapírral csurgatunk 1-1 kanálnyit, ami kör alakban szépen magától elterül, és megszórjuk minden jóval. Hideg helyen hamar megszilárdul, és utána könnyen letudjuk szedni a sütőpapírról.
Én a fehércsokira aszalt vörösáfonyát és mandulát tettem, a tejcsokira karamellát és diót, az étcsokira aszalt sárgabarackot és diót.

Újabb bejegyzést már ma nem szeretnék írni, így itt kívánok minden kedves olvasómnak boldog új évet!!!

2011. december 21., szerda

Diós-tejfölös sütemény


Már jóideje kinéztem ezt a sütit Mézeskalács konyhájából, hétvégére sikerült elkészíteni. Fincsi, egyszerű süti!
Én csak 3 lapot sütöttem, mert nagy gáztepsi méretű tepsin sütöttem, 4 lapot ebből az adagból nem igazán akartam bevállalni, de így is jó lett :)

Laphoz:

40 dkg liszt
3 tojás
20 dkg porcukor
1/2 ek. szódabikarbóna
1 ek. méz
8 dkg darált dió

Krém:

4 kis doboz tejföl vagy 700 ml tejföl
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió

A tetejére:

150 dkg ét csoki
2-3 ek. olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább két órára (de lehet egy éjszakára is), hűtőbe tesszük. A tésztát három  (vagy négy) részre osztjuk, bőven lisztezett felületen nyújtjuk (elég ragacsos, így közben sem feledkezünk lisztezni a felületet). Zsírral megkent tepsi hátán, 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.

A krém hozzávalóit összekeverjük és betöltjük vele a lapokat. Az utolsó lapot nem kenjük meg. Az olajjal együtt felolvasztjuk a csokit, majd elkenjük a süti tetején.  Hűtőbe tesszük,  kb.  6 óra alatt megpuhul. 

2011. december 12., hétfő

Túrós pogácsa

Eddigi legjobb pogi amit készítettem, másnap is puha, élvezhető. Többször készítettem már, eddig mindig csak fehérliszttel. Most csempésztem bele egy kis Graham lisztet is, így is finom bár kétségtelen csak fehérlisztel jobb.
A receptet a NoSaltyn  találtam, ITT, mivel a recept jó úgy ahogy van, ezért másolom:

250 g margarin
2 dl tejföl
500 g liszt
1 tojás
250 g túró
30 g élesztő
3 szűk tk só
125 g reszelt sajt (ha a tetejére is szeretnénk tenni akkor oda is 125 g)
1 tojás megkenni a tetejét
szezámmag vagy mák a tetejére

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, belekeverjük a sót, túrót. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk a tojással együtt, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd megszórjuk a sajttal, hajtogatjuk, majd kb. 15 perc pihenés után ismét hajtogatjuk. Összesen 3x hajtogatjuk, utána megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd ha valaki nem lusta mint én, akkor pogácsaszaggatóval szaggatja, én csak simán kockákra vágom egy derejevágó segítségével. (Számomra a kis kocka alakú pogácsa is pogácsa, és ha már hajtogatok 3x, akkor nem fogom a hulladékot újból begyúrni.)
175 fokon sütjük. 

Most 15 dk Graham liszt is volt benne (a többi 35 dkg sima fehér liszt), és a margarin egy részét lecseréltem vajra. 

2011. december 11., vasárnap

Briós- szív alakban



A minap megláttam Süli Mónika édes szivecskéit, nagyon megtetszett,  így a bevált birós tésztámból most ilyen szív alakú briósokat tekergetünk a lányokkal együtt.
Jó kis forma ez, nem nehéz elkészíteni, és mutatós is. Egy hibát azért ejtettem, rápakoltam az egészet 1 tepsire, így rendesen összesült, nem maradt meg a szép szív alakja, de majd legközelebb.
A megszokott briós tésztám pedig ITT olvasható.