2010. szeptember 17., péntek

Diós-csokis háromszögek -Segítsüti

Az a megtisztelő felkérés érkezett hozzám, hogy süssek Segitsüti Süti árverésere.
Hát nem tudtam neki ellenállni, rögtön igent mondtam. De mostanában úgy érzem minden összeesküdött ellenem, mert nagyon nehezen jön össze ez a bejegyzés. Jelenleg internetkapcsolatom sincs, szóval ha nem ragálok kommentekre, levelekre ennek tudható be.
Az időt most sem tudom húzni, jöjjön nyomban a recept:

Hozzávalók:
250
g darált dió
1tojás
150
g porcukor
50
g liszt
csipet só
1 vanília kikapart belseje

+1
tojásfehérje
durvára vagdalt dió a tetejére
kb. 150 csoki

A lisztet a dióval és a sóval elkeverjük. A tojást a cukorral és a vaníliamagokkal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a diós keveréket, eldolgozzuk, összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk., A tojsáfehérjét csipetsóval felverjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk a vagdalt dióval, megszórjuk darabos dióval, háromszögekre vágjuk. Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük , 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, megsütjük.
Kihűlés után csokiba mártjuk az alját, a tetejét pedig tetszés szerint megcsorgatjuk.

Én ebből 1 kilónyit tudok felajánlni az árverésre, és nagy nagy valószínűséggel postai úton fogom eljuttatni a kedves licitálónak. Licitálni ITT lehet.



2010. szeptember 4., szombat

Kókuszkocka

Kicsit újragondolva, vagy hogy is mondjam...
Régen is dupla adagot csináltam, mert egy szimplához nincs megfelelő tepsim. Most, hogy jópár év után elővetem a receptet (amit nagyon szerettem, nem is tudom miért nem sütöttem mostanában), utánaszámoltam, és elrettentet hogy mennyi margarin/vaj és cukor van egy dupla adagba. Jól megfaragtam, a cukort is, a vajat is, tej egy részét kefirre cseréltem, bónuszként kapott egy kis zabpehelylisztet, ez lett a végeredmény.

Hozzávalók egy nagytepsihez ( kb. 30x40-es):

300 g cukor
60 g vaj
2 tojás
100 g méz
450 g finomliszt
150 g zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
fél kiskanálnyi szódabikarbóna
2 dl tej
2 dl kefir

Hozzávalók a mázhoz:

100 g cukor
3 evőkanál kakaó
1,5 evőkanál keményítő
4 dl tej
190 g vaj
+ kókuszreszelék a hempergetéshez

A cukort, vajat, tojást és mézet jól eldolgozzuk egy mixerrel. A kétféle lisztet és a sütőport elkavarjuk, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez több részletben, közben a tejet és a kefirt is hozzáadjuk, jól kidolgozzuk az egészet. Beleöntjük egy sütőpapírral ellátott tepsibe, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, megsütjük. Most is ugyanúgy viselkedett ez a tészta mint rég, a szélei jóval alacsonyabb maradt.
Amit változtattam az arányokban a régihez képest a tésztán, 100 g cukorral és 40 g vajjal kevesebb került bele, a fele folyadék kefir lett, plusz a liszt egy részét lecseréltem zabpehelylisztre (zabpehely megőrölve).

A mázhoz a cukort, kakaót, keményítőt szárazon elkavarjuk, majd hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, majd megfőzzük. Lazább puding állaga lesz. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a vajat, majd olvadásig kavarjuk. Ezután a felkockázott sütit beleforgatjuk, majd meghempergetjük a kókuszreszelékbe.
Nekem pár darab máz nélkül maradt, következő alkalommal 1 dl tejjel többet teszek, de a többi hozzávalón nem változtatok.
Kakaóból lehet többet is tenni, ízlés szerint növelhető, csökkenthető az adag.
Amit változtattam a mázon, 100 g cukorral és 210 g vajjal kevesebb van benne, tejből 12 evőkanál helyett 4 dl, és pluszba van még benne az 1,5 evőkanál keményítő.

A szerkezete jó laza lett, igaz már nagyon rég nem csináltam a sima fehérlisztest, de szerintem ez lazább, úgy gondolom, hogy a kefirt miatt.

2010. szeptember 2., csütörtök

Zakuszka

Múlt héten készült ez az adag, dunsztba tettem, majd jól elfeledkeztem róla, és csak ma vetem ki a dunsztból.
Akik kötődnek valamilyen szállal Erdélyhez azok ismerik, akik nem azoknak érdemes megismerni, mert nagyon finom, nagyon jól ellehet vele csomagolni a nyár ízeit a hűvös téli napokra.
Ezt is mint sok mást édesanyám receptje alapján készítem, az elkészítés menetében viszont pár dolgot megváltoztattam. Sok a munka vele, nehezen szánom rá magam, de jól előkészíthető. Ha van hely a fagyómban, akkor lesütöm a padlizsánt, paprikát szezonban, paradicsomot lefőzőm sűrűre, mikor meg kedvem és időm van, akkor előveszem, s már csak a hagymát és a babot kell előkészíteni, majd összefotyogtatni az egészet. Így csináltam pl. az idén tavasszal is egy fél adagot.

Hozzávalók:

3 kg gogos/pritaminpaprika
3 kg húsos papaprika(nálam általában kápia)
6 db jó nagy vinetta/ padlizsán
2 kg hagyma
3 kg paradicsom sűrűre főzött leve (tavasszal nem volt hozzá paradicsomlevem, így sűrített paradicsommal csináltam, úgy is jó volt)
3 l zsengéspaszuly/friss fejtett bab
5-6 dl olaj (rendesen 1 l, de szerintem fölösleges bele annyi)
só, bors, babérlevél


A padlizsánt és a paprikát (a gogost is) parázs felet megsütjük, a fekete héjától megfosztjuk, lecsöpögtetjük, majd főzés előtt ledaráljuk. A paprikát nem muszáj parázs fölött megsütni, lelehet nyersen is ledarálni, és úgy elfőzni a levét, de az sokkal több idő, és szerintem zavaró is benne a sok kis héjdarab, ami mindig a szájpadlásunkra ragad, s nem utolsó sorban így állítólag az epéseket sem zavarja annyira (de ebbe nem igazán tudok állást foglalni, nekem ilyen gondom nincsen).
A hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd beáztatjuk vízbe pár órára, hogy veszítsen a csípősségéből, kevésbé csípje a szemünket darálás közben. Majd ledaráljuk (jó ha szabadlevegőre tudunk vele menni), és elkezdjük párolni olaj nélkül, mindaddig, míg el nem fövi a levét. Közben meg-meg kavarjuk, és sózzuk is kicsit. Lehetne olajban is sütni az egészet, de úgy nehezebb lenne a végeredmény.
A babot megfőzzük sós babérleveles vízben. Ha nem zsenge a babunk, akkor előző este áztassuk be, de ebben az esetben nem kell 3 liter, 8 dl akkor bőven elég, mert sokat dagad másnapra.

Mikor minden így elő van készítve elkezdhetjük az összefőzést. A paprikát és a hagymát szoktam legelőször jó alaposan lesütni(közben sózom), ekkor teszem bele a babérlevelet(4-5 db) és a borsot(10-12 db) is egy teatojásban. Mikor már elfőtte a levét hozzáteszem az olajat is. Egy idő után eltűnik benne az olaj, majd kis idő múlva ismét kezd "feljönni" azaz kiválni, ekkor hozzátesszük a paradicsom sűrű levét, majd kis idő múlva padlizsánt is, legvégül a babot. Jól összefotyogtatjuk, közben folyamatosan kavarjuk, sózzuk még ha kell, majd jó alaposan átmosott, csírátlanított üvegekbe tesszük, ezután mehet a szárazdunsztba.

Tartósítás: még nem alakult ki a szokásom, van olyan mikor az egészhez elkeverek egy kis nátrium benzoát. Tavasszal nem tettem semmit, de az csak fél adag volt, és kb 3 hét alatt el is fogyott. Most öntöttem mindegyik tetejére egy kis olajat, annyit, hogy ne érintkezzen a felület a levegővel, szerintem már ez is tartósította volna, de azért még megszórtam egy csipet szalicillel is (hiába na, sok a meló vele, nagyon sajnálnám ha tönkremenne), a szalicilt és a plusz olajat is mindenképp leveszem mielőtt tálalom.

Én legjobban pirítóssal szeretem, de friss kenyérrel sem megvetendő sőt. A babot ki is lehet hagyni belőle, de nem érdemes. Egy ilyen adagból 10-11 720 ml-is üveg lesz körülbelül.