2009. június 18., csütörtök

Töltött zsömlék szénhidrátnapra

Szeretek ilyen töltött pékárút sütni, persze a fogyókúra előtt általában valami felvágott vagy husi és sajt is került bele. Most viszont zöldségekkel töltöm. Nagyon praktikus eledel amúgy, vihetjük akár munkába is, kirándulásra is, nem hullik szét, könnyen csomagolható.

Van még azért pozitívum a dologba, jól fagyasztható is. Egy ráérős hétvégén megsütünk egy adagot, megesszük belőle az adagunkat a többit kihűlés után lefagyasztjuk(már ha nem eszi meg a család többi tagja). Reggel mikor elindul az ember kikapja a fagyóból, ebédre pont kienged, lehet enni.

Most két receptet osztok meg, egy édes-savnyút, meg egy magyarost.A magyaros káposztásat nem most csináltam, hanem pár hete, de felteszem ide, mert finom volt, kép is készült róla.(A fagyasztást még csak a káposztáson próbáltam, ha valami okból az édes savanyúnál nem működne azt utólag beírom)

Ui: az édes savanyú zsömle élvezeti értéke fagyasztás és kiengedés után csökken, a zöldségek elvesztik roppanóságukat, ízre jók úgy is.

A zsömlék receptjei E.Margitkánál található, itt és itt.



Édes-savanyú zöldséggel töltött hamburger zsömle:



Hozzávalók:

1 dl tej

1 dl kefir

50 gr olaj

1 tojás

1,5 kk

45 dkg BL80-as liszt

3 ek cukor

25 gr élesztő

késhegynyi aszkorbin



Kenyérsütő üstjébe tesszük a tejet, kefirt, olajat, sót, tojást. Rátesszük a lisztet, aszkorbint, majd az élesztőt.

Én a dought programon szoktam dagasztatni, ez az én gépemnél folyamatosan dagaszt 20 percig, ha sietek akkor bekapcsolva hagyom, ekkor gyorsan megkel, ha nem sietek akkor kihúzom az áramforrásból, de az üstben kelesztem tovább, így kicsit tovább kell. Mikor már jó kétszeresére nő, akkor lisztezett felületre borítom, 10-be osztom. Most csak a kezemmel kör alakúra nyomkodtam külön-külön a darabokat, vigyázzunk ne vékonyítsuk el a közepét, mert akkor a kelés alatt kilyukadhat. Megtöltjük a töltelékkel(kb mindegyikbe egy púpozott evőkanlnyit tegyünk), és összecsipkedjük jó alaposan a széleit(Kép róla lentebb)

Az összecsipkedet oldalával lefelé tesszük a sütőpapírral ellátott tepsire, duplájára kelesztjük, majd megkenjük egy vizezett tojásárgával, megszórjuk szezámaggal.

200 fokon sütjük.



A töltelék:

4 brokkolirózsa
2 kicsi répa
1 kicsi hagyma
kb 50 gr káposzta
2ek balzsamecet
3 ek ketchup
1 ek worcester szósz
2 ek cukor

A hagymát vékony karikára vágjuk, a répát , a káposztát csíkokra, a brokkoli rózsákat kis rózsákra szedjük, vágjuk.




Kb 2-2 ek napraforgó és földimogyoróolajat felhevítünk, külön külön a zöldségeket kicsit megpirítjuk rajta, nem sokáig, csak míg kicsit összeesik(kb 1-1 perc). Én a hagymával kezdtem utána répa, majd káposzta és a brokkoli következett, ez utóbbi két részletben. Ami már készen volt azt szűrőbe szedtem, a lecsöpögő olajat meg vissza vissza öntöttem, így nem kellett több olajat tegyek hozzá.
Közben összekevertem a ketchupot ,a worcester szószt, az ecetet, a szójaszósz, a cukort. Mikor a zöldségek készen voltak mindent össze öntöttem, és összefogyogtattam kicsit. Érdemes előre megcsinálni, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűre hűlni.
Amúgy ez finom lehet tésztával is, keményítő napra meg rizzsel.

(Férjem négyet termelt be belőle, sokat már nem fogok lefagyasztani.)


(Na ezt a képet nem ide terveztem, de már itt marad. Itt látszik formázás.)



Hasonló töltött zsömit csinált Limara is, az inspirálta ezt az édes savanyút.

Káposztás borzas zsömel
30 dkg Bl 80 liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg tk tönkölyliszt
10 dkg tk rozsliszt
1 kk sikér
2 dl kefir
1,5 dl víz
20 gr olaj
1,5 kk
1,5 kk cukor
1/3 élesztő
magvak ízlés szerint (nálam napraforgó, len, mák, szezám vegyesen, összesen 5-6 kanálnyi)
zabpehely a tetejére
A zabpehelyt kivéve mindent bedagasztunk a hamburger zsömlénél leírtak szerint. Ha szükséges tegyünk hozzá még pár kanálnyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.Dagasztás és formázás is ugyan az, csak itt párolt káposztával töltöttem a zsömiket, és 12 darabot csináltam.
Miután megtöltöttük(lehűlt töltelék) és összecsipkedtük akkor rögtön kenjük le vízzel a zsömit és forgassuk bele a zabpehelybe. Ez után kelesztjük duplájára, majd 200 fokon sütjük.
A párolt káposztához kb annyi káposztát vágjunk, hogy készen 12 púpozott evőkanálnyi legyen. Kicsi olajon kezdjük párolni, sózzuk meg, szükség esetén öntsünk alá egy kis vizet.Mikor már puha a káposzta akkor fűszerezzük ízlés szerint borssal, paprikával, ha szükséges akkor még sózzuk után.

1 megjegyzés:

  1. Infatuation casinos? into this sward [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] commander and horseplay online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
    you can also into our blooming [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] cope with at http://freecasinogames2010.webs.com and bring in incorruptible folding spondulix !
    another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] congeal of events is www.ttittancasino.com , good of german gamblers, system a slip of the tongue in unrestrained online casino bonus.

    VálaszTörlés